Москва: Спречавањем изградње „Северног тока 2“ Данска делује као лобиста Вашингтона

© Фото : © Nord Stream 2 / Paul LangrockПостављање цеви за гасовод "Северни ток 2"
Постављање цеви за гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Иницијатива данских власти да спроведу нову расправу о изградњи „Северног тока 2“ после ситуације са Алексејем Наваљним збуњује: Данска, покушавајући поново да спречи изградњу гасовода, делује као лобиста Сједињених Америчких Држава, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Ово је још један покушај данских власти да спрече изградњу гасовода ‘Северни ток 2’. Таква иницијатива у најмању руку збуњује. Само желим да подсетим да је изградња овог гасовода у завршној фази“, рекла је Захарова на брифингу.

Она је подсетила да постоје све потребне дозволе, укључујући и од Данске, за завршетак изградње.

„Очигледно је да је у овом случају у питању нелојална конкуренција. Вашингтон агресивно промовише свој скупи природни течни гас на европско тржиште на штету европских компанија и потрошача. Данска, користећи другачију политичку камуфлажу, делује као доследни лобиста за америчке планове“, нагласила је портпаролка.

„По нашем мишљењу, таква неконструктивна политика Копенхагена може негативно да утиче на општу атмосферу билатералних односа“, закључила је Захарова.

Раније је данска премијерка Мете Фредриксен позвала на почетак нове дискусије о изградњи гасовода „Северни ток 2“ после ситуације са Алексејем Наваљним. Данска енергетска агенција је у јулу 2019. године издала дозволу за изградњу гасовода. До данас је завршена изградња већег дела пројекта.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити педесет пет милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Нови цевовод би требало да буде изграђен поред „Северног тока“. Пројекат реализује компанија „Норд стрим 2 АГ“, чији је једини власник „Гаспром“. Пројекат суфинансирају и европски партнери „Гаспрома“ — „Шел“, ОМВ, „Анжи“, „Унипер“ и „Винтершал“.

Руски блогер и опозиционар Алексеј Наваљни хоспитализован је 20. августа у Омску након што му је позлило у авиону. На основу анализа, омски лекари су рекли да је основна дијагноза метаболички поремећај који је изазвао наглу промену нивоа шећера у крви. Још увек се не зна шта је било узрок томе, али према речима омских лекара, у крви и урину Наваљног нису пронађени отрови.

Наваљни је касније превезен авионом у Немачку. После тога, немачка влада је, позивајући се на војне лекаре, објавила да је Наваљни наводно отрован супстанцом из групе токсичних бојних отрова „Новичок“. Савезна Влада Немачке саопштила је у понедељак да су закључке немачких стручњака потврдиле лабораторије у Шведског и Француској, а да Организација за забрану хемијског оружја (ОЗХО) паралелно спроводи сопствену истрагу на захтев Берлина.

С тим у вези, Кремљ је изјавио да Берлин није обавестио Москву о својим налазима, а руско Министарство спољних послова нагласило да Русија чека одговор Немачке на званични захтев о овој ситуацији.

Берлинска клиника „Шарите“ у којој је хоспитализован Наваљни саопштила је 7. септембра да се његово стање побољшало, он је пробуђен из коме и искључен са респиратора. У уторак је Наваљни објавио своју прву фотографију након изласка из коме и рекао да је цео претходни дан могао да дише самостално.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала