Кремљ: Русија и даље има проблема са истрагом ситуације са Наваљним

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаРуски опозиционар Алексеј Наваљни
Руски опозиционар Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и даље има потешкоћа у истрази ситуације са Алексејем Наваљним: изнети су докази и нема података од Немачке, потребно је схватити да ли намерно покушавају да сакрију неке доказе и шта се иза тога крије, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је приметио да руска полиција ради у строгом складу са законом.

„Видите да имају одређених проблема, јер су, нажалост, многи докази однети. Овде треба схватити: да ли намерно покушавају да сакрију неке доказе, или ненамерно, шта стоји иза тога? Нажалост, још увек смо имамо проблема са добијањем информација од колега, пре свега из Немачке. Због тога постоје одређени проблеми са добијањем података. Они компликују све истражне радње“, објаснио је Песков новинарима.

Упитан да коментарише захтев Наваљног да му се врати одећа, Песков је одговорио да „уз сво дужно поштовање према пацијенту, ми се не бавимо одећом“, то није област Кремља.

Алексеј Наваљни затражио да му се врати одећа коју је носио на дан хоспитализације, а која му је била одузета на увид, тврдећи да је на иницијативу Немачке летео немачким авионом потпуно наг. Он је своју одећу назвао важним доказом.

Случај Наваљни

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому.

Лекари болнице у Омску су потом саопштили да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“

Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Тужилаштво и полиција Русије започели су своје истраге већ првог дана хоспитализације Наваљног у Омску 20. августа. Руско тужилаштво је затражило од Немачке да објави информације о испитивањима и прелиминарним дијагнозама руског блогера. Пошто је захтев хитно прослеђен, Москва је очекивала једнако брз одговор од немачке престонице, али није добила никакве информације.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала