Јерменски војници током борби у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија

Из минута у минут: Војска Нагорно-Карабаха повратила део изгубљених територија

Пратите нас
Војска Нагорно-Карабаха успела је да поврати део изгубљених територија, изјавио је заменик главнокомандујући оружаних снага те самопроглашене републике Артур Саркисјан.

Како је рекао, тиме је војска Нагорно-Карбаха ојачала своје положаје, између осталог, на јужном и северном правцу.

Нешто раније је јерменско Министарство одбране саопштило да је турски ловац Ф-16 оборио јерменски авион Су-25, те да је у том инциденту пилот погинуо. Убрзо затим огласиле су се турске власти и азербејџанско Министарство одбране демантујући тврдње званичног Јеревана.

Како је првенствено саопштило јерменско Министарство, турски ловац зашао је у ваздушни простор Јерменије и том приликом оборио јерменски авион. Пилот јерменског јуришног ловца је том приликом погинуо.

Иначе, на контакт линији у Карабаху настављају жестоке борбе, саопштило је Министарство одбране Азербејџана. Са друге стране, Министарство одбране Јерменије јавило је да је јерменска војска током јутарње битке уништила азербејџанска оклопна возила.

Јерменско Министарство одбране може бити приморано да током ескалације сукоба у Нагорно-Карабаху примени оружје великог домета, саопшила је портпаролка Министарства Шушан Степањан.

Према њеним речима, то је условљено чињеницом да азербејџанске снаге користе тешке ракетне лансере, артиљерију крупног калибра и системе „Смерч“.

Борбе у Нагорно-Карабаху

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље. Баку и Јереван се међусобно оптужују за почетак борбених дејстава.

У Јерменији је уведено ратно стање, објављена општа мобилизација и забрањен излазак из земље мушкарцима од 18 до 55 година. У Азербејџану је уведен полицијски час.

Сукоб у Нагорно-Карабаху започео је у фебруару 1988. године, када је ова аутономна област објавила отцепљење од Азербејџанске ССР. После оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

Од 1992. године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру Минске групе ОЕБС-а, на чијем су челу три копредседавајућа – Русија, САД и Француска. Азербејџан инсистира на очувању свог територијалног интегритета, а Јерменија штити интересе непризнате републике, с обзиром да Нагорно-Карабах није страна у преговорима.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:49 29.09.2020

„Услед артиљерисјких напада азербејџанске војске уништени су положаји првог батаљона петог моторизованог пука, размештеног у близини насеља Гасангаја у Тертерској области, као и првог батаљона шестог моторизованог пука оружаних снага Јерменије који се налазио у правцу Талиша“, саопштила је прес-служба Министарства.

У саопштењу се додаје да je „непријатељ поднео велике губитке, као и да има потешкоће у проналажењу технике за организовање евакуације погинулих и рањених“.

21:13 29.09.2020

Како је рекао, тиме је војска Нагорно-Карбаха ојачала своје положаје, између осталог, на јужном и северном правцу.

Само током данашњег дана, према његовим речима, током борби је уништено 17 азербејџанских тенкова, четири оклопне јединице, 13 беспилотних летелица.

21:05 29.09.2020

Он је на брифингу рекао да је од тих 790 људи – 180 погинуло у правцу Карвачара, где су се водиле жестоке борбе. Уједно, како је рекао, према прелиминарним подацима Азербејџан броји 1.900 рањених у борбама.

Истовремено, јерменске оружане снаге су уништили 137 азербејџанских тенкова и других врста оклопних возила, 72 беспилотне летелице, седам хеликоптера и један авион.

Што се тиче губитака на јерменској страни, како је рекао Ованисјан, ти подаци ће бити објављени нешто касније.

20:45 29.09.2020

Он је уједно и подсетио да је суштина минске групе ОЕБС-а, која се бавила решавањем питања Нагорно-Карабаха, била да се та аутономна област врати под окриље Азербејџана.

20:27 29.09.2020

Она је уједно и објавила снимак на својој Фејсбук страници на коме се, како наводи, види тренутак експлозије азребејџанског конвоја.

20:18 29.09.2020

Он је такође потврдио да је турски авион Ф-16 употребљен у ваздушном простору Нагорно-Карбаха.

19:05 29.09.2020

„Неопходно је пронаћи заједничка решења проблема, постоје механизми. Наша улога као посредника у оквиру минског формата ОЕБС-а, као суседа, и уопште као државе са заједничком историјом, како са Јерменијом, тако и са Азербејџаном - у томе је веома активна“, рекла је Захарова за радио „Комсомољска правда“.

Претходно је саопштено да се у руском Министарству спољних послова одржавају планирани састанци уз учешће амбасадора Азербејџана и Јерменије.

19:04 29.09.2020

„Азербејџанске снаге лансирају ракете из система који су размештени недалеко од цивилних насеља, што само говори о томе да азербејџанска војска користи своје грађане као живи штит“, рекао је портпарол јерменског војног ресора Шушан Степањан.

18:54 29.09.2020

Како је саопштено из Кремља, разговор је одржан на иницијативу Јерменије, а том приликом је Путин изразио озбиљну забринутост у вези са догађајима у том подручју.

Пашињан и Путин су такође изразили сагласност да је неопходно да све стране предузму мере како би дошло до деескалације кризе.

18:33 29.09.2020

Како је рекао, војно присуство Турске на територији Јужног Кавказа неће донети ничег доброг.

Истовремено, Пашињан је оптужио Турску да је та земља фактички увучена у конфликт у Нагорно-Карабаху, као и да се турски војни инструктори и високи војни званичници тренутно налазе у азербејџанским штабовима.

Премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија
Јерменски премијер: Приморајте Турску да оде из Јужног Кавказа
18:25 29.09.2020

Како је рекао, не постоји ниједан доказ да је Турска на било који начин уемашана у конфликт у Нагорно-Карабаху.

„Захвални смо турском руководству за солидарност и пордршку. Сви наводи о томе да је Турска наводно страна у конфликту, које пласира јерменска страна, представљају провокацију. Све је то фејк њуз“, рекао је он.

Реџеп Тајип Ердоган и Илхам Алијев - Sputnik Србија
Председник Азербејџана: Турска нам само пружа моралну подршку
17:09 29.09.2020

„Ускоро ћемо изаћи са званичним ставом по том питању. Та могућност је отворена, тренутно се о томе воде разговори“, рекао је он.

Подсетимо, Јерменија је чланица ОДКБ-а, док је Турска чланица НАТО-а.

16:04 29.09.2020

Како је првенствено саопштило јерменско Министарство, турски ловац зашао је у ваздушни простор Јерменије и том приликом оборио јерменски авион. Пилот јерменског јуришног ловца је том приликом погинуо.

Јуришни авион Су-25 - Sputnik Србија
Турска и Азербејџан демантовале Јерменију: Ф-16 није оборио јерменски Су-25
15:28 29.09.2020

Јерменска страна је артиљеријским гађањем по територији Азербејџана од почетка конфликта усмртила 11 цивила, а ранила 33, саопштено је из азербејџанског Генералног тужилаштва.

Азербејџан оптужује јерменску страну да се гранатирање школа, стамбених објеката, болница, вртића и административних објеката и даље наставља.

Поред тога, наводи се у саопштењу, током гранатирања јерменске стране оштећено је 65 стамбених објеката, као и пет других цивилних здања.

Из Тужилаштва додају да је управо из тог разлога азербејџанска војска и покренула велику војну контраофанзиву дуж целог фронта.

14:54 29.09.2020

Јерменска војска објавила је снимак олупина обореног азербејџанског дрона.

На снимку се види неколико делова дрона који је нападнут и оборен на небу изнад Карабаха.

14:50 29.09.2020
Јерменски војници током борби у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
14:02 29.09.2020

Оружане снаге Азербејџана уништиће противваздушне ракетне системе С-300 јерменских Оружаних снага који се крећу ка Карабаху, изјавио је портпарол Министарства одбране земље пуковник Вагиф Даргахли.

„Према нашим обавештајним подацима, противваздушни ракетни системи С-300 који покривају ваздушни простор Јеревана повучени су са борбене дужности и крећу се према окупираним територијама (Нагорно-Карабаху). Изјављујемо да их чека судбина уништене војне технике јерменске војске у Нагорно-Карабаху. Последње борбе још једном показују да је мит о непобедивости јерменске војске неоснован“, рекао је Даргахли.

13:25 29.09.2020

Државна дума Русије усвојила је на пленарном заседању заједничко саопштење о ситуацији у Нагорно-Карабаху у коме руски парламентарци позивају сукобљене стране да се врате преговорима.

Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија
Руска дума позива Јерменију и Азербејџан да се врате преговорима и прекину ватру
13:24 29.09.2020

Све изјаве о војној подршци Јерменији или Азербејџану доливају уље на ватру у сукобу између ових земаља, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Поглед на Московски Кремљ - Sputnik Србија
Кремљ позива Турску да „не долива уље на ватру“ у Нагорно-Карабаху
12:37 29.09.2020

„За овај проблем постоји само једно решење. Јерменија мора напустити територију Азербејџана. Ако се то не догоди, проблем неће бити решен. Спремни смо да пружимо подршку Азербејџану и за преговарачким столом и на бојном пољу“, изјавио је министар спољних послова Турске Мелвут Чавушоглу.

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија
Турска спремна да подржи Азербејџан и на бојном пољу и за преговарачким столом
11:25 29.09.2020

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да је у Нагорно-Карабаху уништено командно место и осматрачница Оружаних снага Јерменије.

„Уништено је командно место и осматрачница трећег батаљона првог пука јерменске војске смештена у правцу насеља Хадрут рејона Хоџавенд“, изјавио је за Спутњик начелник прес-службе азербејџанског Министарства одбране пуковник Вагиф Даргахли.

Осим тога, портпарол је демантовао информације јерменске стране о обарању два хеликоптера ратног ваздухопловства Азербејџана.

„Данас током операција азербејџанска армија није користила хеликоптере“, прецизирао је портпарол Министарства одбране.

10:47 29.09.2020

Од почетка војних операција у Нагорно-Карабаху страдала су четири цивила, преноси Спутњик Јерменија, позивајући се на јерменског омбудсмана Армана Татојана.

„Међу погинулима је жена и дете и старија особа“, истакао је омбудсман.

Према његовим речима, то потврђује да Азербејџан гађа цивилне објекте. Татојан је истакао да међу десетинама рањених такође има деце, жена и старијих особа.

Са друге стране, Министарство спољних послова Азербејџана саопштава да је у нападу јерменских оружаних снага у Нагорно-Карабаху погинуло десет цивила, међу којима и два ученика, док је 30 рањено.

„Оружане снаге Јерменије су 27. септембра, грубо кршећи режим прекида ватре, прибегле агресији. Кршећи норме и принципе међународног права, отворена је ватра на цивиле. Погинуло је 10 цивила, још 30 је рањено. Међу погинулима су и два ученика“, изјавила је портпаролка Министарства Лејла Абдулајева.

10:09 29.09.2020

Током борби у Нагорно-Карабаху јерменске оружане снаге обориле су азербејџански хеликоптер, изјавио је портпарол Министарства одбране Арцрун Ованисјан.

„Наши су управо оборили хеликоптер. Вероватно хеликоптере“, написао је Ованисјан на својој Фејсбук страници.

Касније је портпаролка јерменског Министарства одбране Шушан Степањан објавила видео обарања два хеликоптера.

09:59 29.09.2020

Јерменско Министарство одбране може бити приморано да током ескалације сукоба у Нагорно-Карабаху примени оружје великог домета, саопшила је портпаролка Министарства Шушан Степањан.

„Миистарство одбране упозорава да су јерменске оружане снаге приморане да употребе ватрено оружје и војну технику великог домета за уништавање људства, покретне и непокретне имовине, војне технике на великим површинама“, написала је Степањанова на Фејсбуку.

Према њеним речима, то је условљено чињеницом да азербејџанске снаге користе тешке ракетне лансере, артиљерију крупног калибра и системе „Смерч“.

„То мења логику и размере борбених дејстава, подижући их на нови ниво“, истакла је она.

09:55 29.09.2020

Портпарол јерменског Министарства одбране Арцрун Ованисјан демантовао је информације да су азербејџанске Оружане снаге уништиле војну јединицу у граду Мартуни у Карабаху.

То није тачно. Само представљање информација о потпуном уништавању војне јединице указује на низак ниво знања. Ништа такво се није десило“, рекао је Ованисјан.

Он је, такође, демантовао информације да је погинуо високи јерменски официр.

09:20 29.09.2020

Министарство одбране Азербејџана објавило је да је потпуно уништен трећи механизовани пешадијски пук „Мартуни“ јерменских оружаних снага смештених у рејону Хоџавенд.

„У нападу је непријатељ претрпео велике губитке, техника је уништена, пук је потпуно разбијен. Команда непријатељске војске тражила је од свих да доставе средства за евакуација погинулих и рањених“, изјавио је за Спутњик портпарол прес-службе азербејџанског Министарства одбране Вагиф Даргахли.

Он је додао да је у Карабаху такође ликвидиран пуковник јерменске војске Карен Бабајан.

„Као резултат казнених мера азербејџанске војске ликвидиран је начелник артиљерије смештене у правцу привремено окупираног региона Џабраил 18. Механизоване пешадијске дивизије јерменске армије пуковник Карен Бабајан“, рекао је пуковник Даргахли.

09:02 29.09.2020

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да су јединице Оружаних снага земље прецизном паљбом уништиле два тенка јерменске војске.

08:20 29.09.2020

Министарство одбране Азербејџана наводи да ниједна од претходно заузетих територија у Карабаху није изгубљена, а извештаји јерменске стране с тим у вези представљају дезинформације.

„Ни један педаљ ослобођених територија није изгубљен. Јерменска страна наставља да шири провокационе информације. Извештаји да је наводно јерменска војска вратила део територије које је азербејџанска војска ослободила су дезинформације. Саопштавамо да ниједан део територија које смо ми ослободили није изгубљен. Тренутно Азербејџанска војска спроводи операцију сузбијања непријатељског отпора“, изјавио је за Спутњик начелник прес-службе Министарства одбране пуковник Вагиф Даргахли.

08:14 29.09.2020

Јерменско Министарство спољних послова демантовало је изјаву Бакуа о гранатирању азербејџанског региона Дашкасан са територије Јерменије

„Оштро демантујемо оптужбе азербејџанског Министарства одбране на рачун Јерменије да је азербејџански рејон Дашкасан гранатиран са територије јерменског региона Варденис. Ова дезинформација и апсолутна лаж има за циљ припрему терена за ширење географије борбених дејстава, укључујући агресију на Републику Јерменију“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова на Фејсбуку. 

Раније је азербејџанско Министарство одбране изјавило да се са територије јерменског региона Варденис наводно врши артиљеријско гранатирање на азербејџански рејон Дашкасан.

08:09 29.09.2020

Армија Азербејџана наставља офанзиву за ослобађање града Фузули на линији додира, саопштило је Министарство одбране земље.

„Офанзива азербејџанске војске за ослобађање града Фузули се наставља. Од 7 до 8 часова наше херојске трупе уништиле су још четири тенка јерменских снага у правцу фронта Фузули-Џабраил. Тренутно се настављају борбена дејства“, наводи се у саопштењу прес-службе Министарства одбране.

08:01 29.09.2020

Јерменски премијер Никол Пашињан је током телефонског разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел позвао да „обузда агресивну политику Турске“ у региону, саопштила је прес-служба његове владе.

Премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија
Пашињан позвао Меркелову да обузда политику Турске у региону
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала