Председник Киргизије спреман да оде ─ његово време је прошло

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаСоронбај Женбеков
Соронбај Женбеков  - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Киргизије Соронабај Женбеков спреман је да напусти место лидера државе, јер је његово време прошло, изјавио је бивши премијер Темир Саријев.

Према његовим речима, председник је спреман да поднесе оставку, али под одређеним условима, о чему сведочи и његова изјава.

„Соронабај Женбеков је за сада актуелни председник. Спреман је да поднесе оставку, под условом да испуни неколико обавеза председника: прихвати оставку владе, потпише уредбу о новом саставу кабинета. Након тога је спреман да оде“, рекао је Саријев.

Политичар је додао да ће оваква оставка задовољити народ.

Протести у Киргизији - Sputnik Србија
Анархија у Киргизији: Председник нестао, парламент горео, на улицама  револуција… /видео, фото/

„Ако се то не уради, изаћи ћемо из правних оквира. Народ ће то прихватити. Не можемо живети без владе. Улица не може да влада државом“, рекао је Саријев.

Претходно је посланик парламента Анвар Артиков рекао да Женбеков жели да свој тим постави на чело владе. Међутим, данас су четири опозиционе партије предложиле Омурбека Бабанова за новог премијера земље. Он је 2017. године сматран главним конкурентом Соренбеја Женбекова и један је од најбогатијих људи Киргизије.

Прес служба је објавила Женбекову изјаву да је спреман да поднесе оставку чим земља крене путем закона. Он сматра да је такође неопходно разрешити дужности премијера и чланове владе који су радили пре кризе, што ће створити правну основу за нова именовања.

„Како би именовање новог премијера и чланова владе било легитимно, потребни су парламентарни и председнички декрет. Спреман сам да потпишем одговарајуће декрете, чекам парламентарне одлуке“, нагласио је шеф државе.

Посланици киргиског парламента који су се 7. октобра 2020. године окупили на састанку већ су покушали да покрену процедуру импичмента, али се око тога нису сложили, јер није било довољно гласова, као ни потписа говорника Миктибека Абдилдајева.

Киргизија: Председник парламента поднео оставку - Sputnik Србија
Парламент Киргизије покренуо процедуру опозива председника

Протести у Киргизији

У Киргизији су у недељу одржани парламентарни избори на којима су четири странке прошле цензус. Дан касније у главном граду, Бишкеку, избили су протести присталица странака које нису прошле цензус. На челу једне од странака (Социјалдемократе Киргистана) чије су присталице изашле на улицу је Сејитбек Атамбајев, син бившег председника.

Протест у Бишкеку - Sputnik Србија
Настављају се протести у Киргизији: Тражи се импичмент

Сукоби с полицијом су трајали целу ноћ, било је више стотина повређених, а демонстранти, чији је главни захтев био поништавање избора, су у току ноћи из затвора ослободили бившег председника. Алмазбек Атамбајев је у затвору од јуна када га је суд прогласио кривим за корупцију.

У међувремену, избори су поништени а Централна изборна комисија је саопштила да ће нови бити расписани у року од две недеље.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала