Како се најјефтиније грејати у Србији ове зиме

CC0 / пиксабеј / Ватра
Ватра - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Најјефтиније ће ове зиме бити грејање на дрва ако постоји могућност да се купи по нижим ценама, на пример 4.650 динара по метру кубном, а најскупље ће бити етажно грејање на струју, гас и лож уље. То показује анализа Агенције за енергетику Србије за грејну сезону 2020/2021. према ценама из октобра.

За грејање просечно изолованог стамбеног простора од 60 метара квадратних на 20 степени Целзијуса у току 16 сати дневно у целом стану, 180 дана у грејној сезони, потребна је енергија од око 9.000 киловат-сати. АЕРС наводи да је 150 киловат-сати по квадрату просечна процењена потрошња за грејање у Србији.

Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић - Sputnik Србија
Како да грејање буде јефтиније?

Најниже трошкове енергије за грејање, за наведене услове, у овој грејној сезони имаће домаћинства која се греју на дрво у подручјима Србије у којима се оно може набавити по нижим ценама, на пример 4.650 динара по метру кубном и уколико имају новије пећи чија је ефикасност већа, нпр. 65 одсто. У том случају им је за набавку огрева потребна 38.300 динара за сезону.

Значајно веће трошкове, око 62.000 динара, имаће домаћинства која користе скупље огревно дрво, са ценом 6.350 динара по метру кубном и имају пећи ниже ефикасности.

Према просечној цени природног гаса у Србији, за грејање током целе зимске сезоне треба издвојити 42.000 динара, при чему је додатна предност његовог коришћења и комфор који пружа.

Нешто виши су трошкови грејања на угаљ, 48.000 до 52.000 динара.

Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће трошкове од 50.000 динара, али само уколико се искључиво користи јефтинија ноћна електрична енергија.

Грађанима који се греју на пелет годишњи трошкови износе око 59.000 динара, ако се сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за ово гориво.

Допуњавање ТА пећи коришћењем скупље електричне енергије само током два сата дневно, увећава трошкове за 44 одсто, тако да они износе око 72.000 динара, што је скупље од већине алтернативних горива.

Ипак, највеће трошкове имаће они који користе струју директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан гас и лож уље.

За набавку енергената или енергије, која је потребна за грејање просечног стана током целе сезоне, она морају издвојити 133.000 динара за електричну енергију, 122.000 динара за пропан бутан гас, односно 85.000 динара за лож уље.

Небо изнад Новог Сада - Sputnik Србија
У Србији се тешко дише, како се изборити са загађењем

У односу на претходну годину ниже су јединичне цене лож уља за 29 одсто и пропан бутан гаса за четири одсто. Остале цене нису битно промењене.

Наведени износи обухватају само трошкове набавке енергије, односно горива, а не обухватају инвестиционе трошкове (нпр. набавку пећи и уградњу инсталација централног грејања) и трошкове периодичних прегледа и одржавања, пренео је Танјуг.

АЕРС саветује грађанима да при избору начина грејања, траже помоћ стручњака, изолују стамбени простор и промене прозоре, а уколико купују нове пећи и котлове, изаберу оне које су енергетски што ефикаснији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала