Забрињавајуће: Хрватска близу граничног броја који може да угрози здравствени систем

© Flickr / Nicolas VollmerЗагреб, Хрватска
Загреб, Хрватска  - Sputnik Србија
Пратите нас
У последња 24 сата забележена су 793 нова случаја заразе вирусом корона у Хрватској, што је највећи број новооболелих у једном дану од почетка епидемије. За 24 часа од последица је преминуло десет особа. Пулмолог Саша Срића упозорава да се Хрватска приближава граничном броју који би могао да угрози здравствени систем.

Како ја објавио Национални штаб цивилне заштите, Хрватска има 3.562 активна случаја. Међу њима је 439 пацијената на болничком лечењу, од тога је на респиратору 26 пацијената.

Пулмолог Срића каже да је стање алармантно и забрињавајуће и да се данашњи број оболелих може назвати граничним за издржљивост система здравства.

„Чињеница је нажалост да, ако дођемо до бројке од 1.000 заражених дневно, а рачунајмо да та бројка потраје, да се тренд спуштања не деси кроз наредних 10 дана, рачунајмо 10 дана по 1.000 оболелих, то би значило 10.000 оболелих. Према статистикама, 13 до 15 посто заражених пацијената завршава на болничком лечењу“, каже Срића, преноси Танјуг.

Како преносе хрватски медији, позивајући се на изјаве надлежних вирус се шири ефикасније него раније.

Епидемиолог Бранко Коларић рекао је да дневне осцилације могу да постоје, али да ипак имају пораст који је сада забрињавајући.

Како је навео, пораст је показатељ да је болест почела ефикасније да се шири.

„Кренули смо помало у затворене просторе, а већ имамо овакав пораст“, рекао је за ХРТ епидемиолог Бранко Коларић, члан научног савета Владе.

Он је подсетио да су нове мере донете, али навео и да није оптимиста да ће се брзо вратити испод 300 или испод 100, што је била жеља и настојање пре јесенских месеци како би се епидемија мање ефикасније ширила па би је било лакше контролисати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала