Поражене снаге не одустају: Подгорица поклања Мирашевој секти парцелу за градњу „вјерског објекта“

© Sputnik / Небојша ПоповићОкупљање припадника такозване Црногорске православне цркве на Цетињу
Окупљање припадника такозване Црногорске православне цркве на Цетињу - Sputnik Србија
Пратите нас
Главни град Црне Горе Подгорица припремио је скупштинску одлуку којом ће НВО Црногорска православна црква, на чијем је челу самозвани митрополит Мираш Дедеић, поклонити парцелу на обронцима брда Горица близу гимназије „Слободан Шкеровић”. Реч је о још једном скандалозном потезу снага поражених на изборима, каже аналитичар Игор Дамјановић.

Сједница Скупштине Главног града ће се, како наводи лист „Дан“, највјероватније одржати 29. и 30. октобра. Одлука још није објављена осим информације да је припремљен документ са називом „Нацрт одлуке о преносу права својине ЦПЦ на грађевинском земљишту у захвату ДУП-а Нова варош 2”.

Нови план за отимачину светиња... - Sputnik Србија
Техничка влада отима црквену имовину у Подгорици: Борићемо се - поручује протојереј Џомић

Увидом у план, парцела намијењена за градњу вјерског објекта за НВО на чијем је челу Мираш Дедеић, означена је на урбанистичкој парцели у зони Д плана, што је управо дио брда Горица. Игор Дамјановић сматра да ова одлука локалних власти очигледно представља континуитет на изборима одбачене политике ДПС-а када је у питању стварање партијске марионетске цркве у Црној Гори.

Он наглашава да је читава ствар утолико више зачуђујућа јер је политика Мила Ђукановића посебно снажно одбачена у главном граду Црне Горе, гдје је режим дословце доживио дебакл.

„На претходним парламентарним изборима ДПС је доживио катастрофалан пораз у Подгорици. Заједно са коалиционим партнерима из Социјалдемократске и Бошњачке стране (БС) освојио је испод 40 одсто гласова, односно чак 25.000 гласова мање од три побједничке листе. Једна од главних тема која је опредијелила гласаче на изборима од 30. августа био је тзв. Закон о слободи вјероисповјести“, подсјећа Дамјановић за Спутњик.

Покушај поклањања земље псеудо-религиозном крилу ДПС-а

Стога, како додаје, оваква скандалозна одлука администрације градоначелника Ивана Вуковића представља брутално кршење изборне воље грађана Подгорице, а посебно православних вјерника, који су у Подгорици плебисцитарно гласали против тзв. Закона о слободи вјероисповјести и ДПС пројекта стварања партијске цркве.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Ђукановић: До задњег даха ћу се борити за Црногорску православну цркву

„Поклањање земље Мирашевој секти, псеудо-религиозном крилу ДПС-а, само је дјелић скандалозних поступака на изборима пораженог режима. Нажалост, од 30. августа именовали су и 33 јавна функционера, додијелили 6 концесија фирмама попут Бемакса које су познате по отвореним притисцима на запослене да морају гласати ДПС, те расписали на стотине конкурса“, указује Дамјановић.

Наш саговорник стога упозорава да се због оваквих скандалозних поступака пораженог режима нова власт мора што прије конституисати, како се ДПС-у не би и даље остављао простор за именовање функционера и намјештање високопрофитабилних послова режимским тајкунима или пак поклањање државне имовине Мирашу Дедеићу.

„Народна воља и општа ситуација у друштву намећу не само обавезу хитног формирања нове владе, већ и иницирања ванредних предсједничких и локалних избора у оним градовима гдје је режим Мила Ђукановића, попут рецимо Подгорице, убједљиво поражен 30 августа“, децидан је Дамјановић.

ДПС још 2013. одлучио да ЦПЦ поклони парцелу у Подгорици

Подсјетимо, градске власти Подгорице су још 2013. године тзв. ЦПЦ уступиле парцелу за градњу објекта у мјесту Градина у подгоричком насељу Мало брдо. Њима је тада, одлуком локалне скупштинске већине, дата сагласност да им се уступи близу 13.000 квадрата земљишта у захвату ДУП-а „Момишићи Ц“.

Одлуком коју су усвојили одборници у Скупштини главног града било је предвиђено да накнаду за комунално опремање грађевинског земљишта представља учешће у изградњи објекта, а инвеститор је био дужан да изврши комплетно опремање грађевинског земљишта до прикључка на урбанистичку парцелу о свом трошку. У то вријеме градоначелник Подгорице био је Миомир Мугоша.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала