Британија оптужила ГРУ за сајбер нападе на Олимпијске игре у Кореји и Јапану

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаГлобални напад вируса на рачунарске системе
Глобални напад вируса на рачунарске системе - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова Велике Британије оптужило је Русију за непријатељске сајбер активности против званичника и организација које припремају Олимпијске игре у Токију.

„Руска војнообавештајна служба – ГРУ – спровела је летос сајбер-обавештајна истраживања против лица и организација на Олимпијским и Параолимпијским играма у Токију 2020. и пре него што су игре одложене. Циљеви су били организатори игара, логистичке службе и спонзори. Напади на Летње игре 2020. године су последње у кампањи руске злонамерне сајбер активности против Олимпијских и Параолимпијских игара“, наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство тврди да је руска војнообавештајна служба такође била умешана у сајбер нападе током Зимских олимпијских и Параолимпијских игара 2018. у Јужној Кореји. Како се наводи, сајбер одељење ГРУ покушало је да се маскира у севернокорејске и кинеске хакере током церемоније отварања Зимских олимпијских игара 2018. године. Њихове акције биле су усмерене против емитера, скијалишта, званичника и спонзора игара. ГРУ је користио злонамерни софтвер за брисање података са ИТ система Игара и напао уређаје широм Кореје користећи ВПН филтер, додаје се у саопштењу.

Министарство спољних послова истиче да британски Национални центар за сајбер безбедност инцидент у Кореји сматра „покушајем саботаже Зимских олимпијских и Параолимпијских игара“.

Како се наводи, тада су администратори рачунарских система успели да изолују злонамерни програм и замене заражене рачунаре, што је спречило штету.

Хакер - Sputnik Србија
„Руски хакери“ оптужени за крађу тајних докумената САД и Велике Британије

Британско Министарство наводи и списак других сајбер напада за које Британија сматра да их је извео ГРУ. На списку се, не рачунајући инцидент са Олимпијским играма у Кореји, налази осам случајева.

„Национални центар за сајбер безбедност са великом увереношћу сматра да је све ове нападе, са вероватноћом већом од 95 одсто, извело одељење Главног центра за специјалне технологије“, наводи се у саопштењу.

Ово није прва оптужба на рачун Русије. Летос су британске власти оптужиле Москву за покушај крађе података о вакцини против вируса корона. Национални центар за сајбер безбедност саопштио је да сарађује са Сједињеним Америчким Државама и Канадом на идентификацији хакерских напада на фармацеутске компаније и научнике у неколико земаља. Према наводима центра, хакери повезани са Русијом покушали су да украду податке о развоју вакцине против ковида 19 у три земље.

Русија одбија оптужбе Лондона за хакерске нападе, а руске институције стално се суочавају са њима, рекао је тада портпарол Кремља Дмитриј Песков. Песков је такође раније негирао оптужбе, рекавши да Русија нема никакве везе са овом ситуацијом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала