Побуна Чеха /видео/

© AP Photo / Petr David JosekПротест у Прагу због нових мера против короне
Протест у Прагу због нових мера против короне - Sputnik Србија
Пратите нас
У Прагу се одржавају протести због одлуке чешке владе да од вечерас уведе полицијски час и додатно ограничи рад малопродајних радњи. Нове мере уведене су због драматичног пораста броја заражених вирусом корона, који је на дневном нивоу премашио 15.000.

Протест се одржава под слоганом „Марш за слободу“, а организатори позивају власт да размисли о економским и друштвеним последицама нових рестриктивних мера.

Према новим мерама, масовна окупљања у Прагу су дозвољена само уколико максималан број на скупу не прелази 500 и ако су подељени у групе од највише 20 особа.

Обавезно је и да сви учесници скупа носе заштитне маске.

Иначе, полицијски час је на снази у периоду од 21 сат до пет ујутру, а трајаће седам дана. Малопродајне радње морају да се затворе до 20 сати, са изузетком бензинских пумпи и апотека.

Чешки премијер Анреј Бабиш је изјавио да ће влада тражити од посланика да јој се продуже ванредна овлашћења за још месец дана, односно до 3. децембра, док покушава да заустави нагли пораст броја заражених вирусом корона.

© AP Photo / Petr David JosekПолицијски час ће у Чешкој бити на снази седам дана.
Побуна Чеха /видео/ - Sputnik Србија
Полицијски час ће у Чешкој бити на снази седам дана.

У Чешкој је, у последња 24 сата, регистровано 15.663 нових случајева вируса корона, што је највиши дневни биланс новозаражених у тој земљи.

Подаци министарства здравља показују да је број укупно заражених порастао на 284.033, а да се број преминулих попео на 2.547.

Како наводи Ројтерс, Чешка се у последње две недеље суочава са најбржом стопом заражавања у Европи, са 1.324 случаја на 100.000 становника, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала