Русија одговорила Јерменији: Спремни смо да помогнемо, али под једним условом

© Sputnik / Александар Пољаков / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија ће пружити Јеревану сву неопходну помоћ ако се сукоби пренесу директно на територију Јерменије, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.
„Потврђујемо да је Русија привржена савезничким обавезама које има према Јерменији, укључујући и оне које проистичу из Споразума о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи између Русије и Јерменије потписаног 29. августа 1997. године. У складу са тим Споразумом, Русија ће пружити Јеревану сву неопходну помоћ, уколико се сукоби пренесу директно на територију Јерменије“, саопштено је.

Поред тога, Москва позива све стране сукоба у Нагорно-Карабаху на хитан прекид ватре.

„Поново позивамо сукобљене стране у Нагорно-Карабаху на хитан прекид ватре, деескалацију напетости и повратак суштинским преговорима како би се постигло мирно решење ситуације засновао на основним принципима у оквиру споразума који су постигла Министарства спољних послова Русије, Азербејџана и Јерменије и у Москви 10. октобра“, наводи руско Министарство.

Огласио се и амбасадор Јерменије у Москви Вардан Тогањан који је на питање новинара да ли постоји могућност да Јерменија затражи војну помоћ од Русије одговорио потврдно.

„Постоји таква могућност. У складу са нашим међудржавним споразумом, говоримо о хитном одржавању консултација. Реч је о консултацијама у циљу утврђивања обима помоћи, врсте помоћи и других детаља. Мислим да ћемо добити одговарајућу реакцију руске стране“, рекао је амбасадор.  

Он је прецизирао да очекују да се консултације о безбедности са Русијом одрже у наредним данима.

„Ми чекамо. Иако је викенд, ових дана чекамо одговарајућу реакцију. Видећемо“, рекао је амбасадор.

Тагојан је нагласио да је Јереван затражио од Русије да се одрже консултације о безбедности, позивајући се на билатерални споразум, прецизирајући да нема речи о укључивању Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) у консултације.

Раније се премијер Јерменије Никол Пашињан обратио председнику Русије Владимиру Путину са молбом да покрене консултације како би се размотрило у ком виду и обиму би Русија могла да пружи помоћ Јерменији по питању осигуравања безбедности.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала