Путин: У Карабаху 4.000 жртава, Споразум зауставио крвопролиће

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Заједничка изјава Јерменије, Азербејџана и Русије о Нагорно-Карабаху омогућила је да се заустави крвопролиће и да се стабилизује ситуација у региону, рекао је руски председник Владимир Путин током састанка у видео-формату, посвећеном решавању хуманитарних питања у том региону.

На онлајн-састанку учествују и министар одбране Сергеј Шојгу, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, шеф Федералне службе безбедности Александар Бортњиков и шеф Министарства за ванредне ситуације Русије Евгеније Зиничев.

„Окупио сам вас да разговарамо о ситуацији која се одвија у зони сукоба у Нагорно-Карабаха. Надам се да више нећемо употребљавати ту фразу – сукоб у Нагорно-Карабаху, и надам се да ћемо ускоро прећи на разговор о другим питањима“, рекао је руски председник на састанку о решавању хуманитарних питања у региону Нагорно-Карабаха.

Он је додао да је веома важно и актуелно питање пружања помоћи становништву, које је страдало услед војних дејстава у зони сукоба у Нагорно-Карабаху, како би се вратили мирном животу.

Према његовим речима, у региону Нагорно-Карабаха је тешка хуманитарна ситуација.

„У области Нагорно-Карабах појавили су се озбиљни хуманитарни проблеми. Сада смо о томе обавештени. Број жртава, укључујући и цивиле, премашио је 4.000 људи, рањено је више од 8.000 особа, број избеглица се, према различитим изворима, процењује на десетине хиљада. Порушена је цивилна инфраструктура, многи културни објекти“, рекао је Путин.

Руски председник је током састанка саопштио да је наложио министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову да обавести партнере из Минске групе ОЕБС-а и међународне организације о ситуацији у Нагорно-Карабаху.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала