Корона у Европи још од прошле јесени: Откриће италијанских научника

© AP Photo / Claudio FurlanТешки болесници који се лече од вируса корона у болници у Павији, на северу Италије
Тешки болесници који се лече од вируса корона у болници у Павији, на северу Италије - Sputnik Србија
Пратите нас
Вирус корона био је активан у Италији месецима пре званичног почетка епидемије, а Институт за онкологију из Милана утврдио је да су њиме људи били заражени још прошле јесени, у септембру 2019.

Институт за онкологију из Милана у сарадњи са Универзитетом из Сијене радио је скрининг рака плућа од септембра 2019. до марта 2020. године, а његови резултати показали су присуство вируса много пре него што је званично потврђен први случај не само у Италији, већ и на свету.

Лекари у заштитним оделима одељењу болнице Сеченов за лечење пацијената од вируса корона - Sputnik Србија
Вирус је био у Европи много раније: Да ли је чувени гитариста прва жртва короне ван Кине

Њихово истраживање, објављено у часопису „Тумори џурнал“ показује неочекиване резултате: Од 959 особа, чак 111 имало је антитела на нови вирус корона, или чак 11,6 одсто. Нико од њих није имао симптоме болести.

Од оних који су имали антитела, 23 узорка су узета у септембру прошле године, што сугерише да је вирус чак и раније био присутан.

Поред тога, забележено је и 27 из октобра, 26 из новембра, 11 из децембра, троје из јануара 2020. године и 21 особа из фебруара ове године.

Како објашњавају научници, чак 14 одсто узорака из септембра имало је антитела, док је 30 одсто из друге половине фебруара било позитивно.

Највећи проценат позитивних је међу узорцима узетим у Ломбардији, 53,2 одсто.

„Ово истраживање показује неочекивано рано присуство вируса Сарс-ков-2 међу особама без симптома у Италији, много месеци раније него што је откривен први пацијент. Потрага за антителима Сарс-ков-2 код особа без симптома још пре званичног почетка епидемије могла би да промени историју читаве пандемије“, пише у студији италијанских лекара.

Масимо Гали, директор клинике за Инфективне болести „Луиђи Сако“ у Милану, изјавио је за медије да сумња да је могуће да је вирус „толико стар“ и да је присутан у Италији још од септембра 2019. године.

„Тешко ми је да поверујем да је вирус толико стар и чекам конкретне потврде. Уколико је заиста постојао још од септембра 2019. потребно је схватити како то да одмах није направио прва жаришта. Треба ићи полако, корак по корак“, изјавио је Гали за италијанске медије, пренео је РТС.

Њујорк, Бруклин - на улицама нема људи који шетају, само редови испред самопослуга и апотека - Sputnik Србија
Тајна историја вируса: Корона је Њујорком кружила недељама пре него што је откривена

Ово није први пут да се откривају докази како је нови вирус корона присутан раније него што је званично почела пандемија.

Претходно је италијански Национални институт за здравство објавио како су у узорцима из канализације на северу Италије утврђено присуство вируса још у децембру прошле године.

Италијански стручњаци навели су како су у децембру у Ломбардији забележене чудне упале плућа, а поједини су наводили да их је било још у новембру.

Такође, шпански научници су у једном узорку воде из канализације у Барселони, који потиче још из марта 2019. године, открили присуство овог вируса.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала