Немачки медији: Креће одлучујућа битка за „Северни ток 2“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПутоказ према градилишту гасовода "Северни ток 2" у Лубмину
Путоказ према градилишту гасовода Северни ток 2 у Лубмину - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка је покушала да „учини“ Америци по питању гасовода „Северни ток 2“ тако што је започела изградњу терминала за амерички течни природни гас, али будући да је тај пројекат стао, на реду је „одлучујућа битка“ за руски гасовод, пише немачки лист „Велт“.
„Немачка влада је до сада остављала отворено питање завршетка изградње гасовода, али и она ће ускоро морати да да јасан одговор. Одлучујућа битка између Сједињених Америчких Држава и Немачке за 'Северни ток 2' је све ближа", пише „Велт“.

Берлин се нада да ће побољшати трансатлантске односе за време Џоа Бајдена, међутим, он је противник пројекта, подсећа лист. Амерички сенат сада разматра нове санкције усмерене против осигуравајућих компанија и ресора који се баве сертификацијом, а које сарађују на завршетку изградње гасовода „Северни ток 2“.

Изградња гасовода - Sputnik Србија
Бундестаг: Има шанси да заштитимо „Северни ток 2“, америчке методе личе на мафијашке

„Савезна влада сада ризикује да се директно суочи са претњом санкција које је желела да спречи. У блиској будућности неће имати шта да понуди Сједињеним Америчким Државама како би се одрекле својих намера", закључује немачки лист.

У новембру, пре почетка расправа о новим ограничењима у америчком Конгресу, компанија одговорна за изградњу терминала за амерички течни гас у немачкој луци Вилхелмсхафен повукла се из пројекта.

Гасовод „Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Нови цевовод требало би да буде изграђен поред „Северног тока“. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија
„Разбићемо вас у парампарчад“: Приступ САД изградњи „Северног тока 2“ подсећа на мафијашке методе

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да у Европској унији продају свој течни природни гас.

САД сматрају да је ово политички пројекат који прети енергетској безбедности Европе. Руска страна више пута је изјављивала да је пројекат апсолутно комерцијалан и конкурентан и истицала да он не подразумева обуставу транзита руског гаса преко Украјине у ЕУ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала