Јерменска Академија наука тражи оставку Пашињана

Пратите нас
Президијум Националне академије наука Јерменије саопштио је да тражи оставку владе земље на челу са премијером Николом Пашињаном.
„У овој ситуацији сматрамо неефикасним даљи боравак јерменске владе на челу земље, захтевамо оставку кабинета на челу са премијером републике“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Националне академије наука.

Национална академија наука сматра да је трилатерална изјава о Карабаху понижавајућа за јерменски народ, али истовремено истиче изузетну улогу руских мировних снага као гаранта безбедности Јермена у Карабаху.

У саопштењу се позива да се искључе напади усмерени на деморализацију војске, да би се промовисало попуњавање, јачање и модернизација Оружаних снага Јерменије.  

Академија наука најоштрије осуђује пасиван однос власти према науци, који се демонстрирао током много година.

„Као резултат тога, показало се да је развој и примена савремених технологија у одбрамбеном систему земље немогућ“, истиче се у саопштењу.

Истовремено, президијум сматра да је неприхватљиво сејати непријатељство и мржњу у друштву и позива да се уложе напори на стварању атмосфере солидарности и јединства.

Нереди и протести у Јеревану почели су током ноћи 10. новембра, након што је премијер Јерменије, заједно са председницима Русије и Азербејџана, усвојио трилатералну изјаву о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху и предаји Азербејџану неколико региона. У Јерменији је ово схваћено као неоснована одлука о капитулацији. Протесте организује 17 опозиционих партија.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала