Ана Брнабић: Желимо да грађани бирају вакцину

© Tanjug / RADE PRELICАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија
Пратите нас
Читав државни врх ради на томе да Србија добије безбедне вакцине против ковида 19, каже премијерка Ана Брнабић и додаје да је жеља, каже, колико год тешко било, да се грађанима обезбеде вакцине различитих произвођача и могућност да бирају коју желе да приме.

Она је за ТВ Пинк подсетила да је са руским партнерима договорено да до краја недеље у Србију стигне 20 узорака, које ће тестирати наше надлежне службе.

Брнабићева је навела да ће данас у 15 часова, министар здравља Златибор Лончар и она имати видео састанак са представницима Светске здравствене организације и да се у 16 часова настављају разговори о вакцини са америчким „Фајзером“.

Додала је да се јуче преговарало са Русима око „Спутњик V“ вакцине.

Истакла је да ће Србија бити једина земља која није учествовала у трећој фази клиничких студија, али да ће, каже, захваљујући председнику Александру Вучићу и поштовању који кинески партнери имају према њему, наша земља „одмах добити вакцину“.

„Вучић користи све своје везе, у овом тренутку не морамо да размишљамо о респираторима, он се за то изборио захваљујући политичком утицају који има. Влада Србије ради на дневном задатку да договоримо са партнерима, да прођемо све процедуре који захтева наш здравствени систем“, рекла је Брнабићева.

Премијерка је навела и да се преговара о производњи вакцина у Србији и поручила да држава нема времена да одговара на критике опозиције, које су, каже, најстрашнија политичка злоупотреба у време епидемије, преноси Танјуг.

Србија само на тестове дневно троши више од 700.000 евра

Србија само на тестове за корона вирус потроши дневно више од 700.000 евра, каже премијерка Ана Брнабић и додаје да је то цена за 20.000 тестирања дневно.

Она је за ТВ Пинк навела да су ПЦР лабораторије отворене широм Србије од Суботице до Косовске Митровице.

Како каже, са отварањем нових лабораторија створена је могућност да се ради више тестирања, те да ће се сада ићи на више од 25.000 тестирања дневно.

"Код нас се резултат теста чека највише 12 сати. На 100.000 становника имамо највише тестирања у окружењу", навела је премијерка.

Истиче да се огроман новац улаже у набавку лекова, заштитне опреме, изградњу две ковид болне у Батајници и Крушевцу, те да они који причају да се у овом моменту чува економија, а не здравље људи, треба да знају да је "економија заправо здравље људи".

Србија је, појашњава, важно да док се бори са ковидом-19 настави и све инфраструктурне пројекте пре свега у здравствене установе - наставља се изградња Клиничког центра Србије, реконструкција Инфективне клинике, изградња Дедиња 2, општих болница у Прокупљу, Врању, Смедеревској Паланци, Аранђеловцу, домови здравља у Ваљеву и Новом Саду, креће изградња Тиршове 2.

"Раст БДП-а значи раст плата, пензија", рекла је она.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала