Документа „Фајзера“ и „Бионтека“ стигла у Србију

Пратите насTelegramOdyssey
Компаније „Фајзер“ и „Бионтек“ предале су документацију за регистрацију вакцине против ковида у Србији, после договора Владе са представницима тих компанија. Према досадашњим подацима, ефикасност вакцине је 95 процената. Агенција за лекове и медицинска средства сада проверава документацију, врло ригорозно и темељно, истиче Павле Зелић из Агенције.

Павле Зелић каже да се Србија, пријемом документације „Фајзера“ и „Бионтека“ о вакцини против ковида, сврстава међу најразвијеније земље света, које саме одлучују о својој судбини.

„Наши експерти ће гледати исту документацију као и у развијеним земљама света, многе агенције нису добиле овакву пирлику, наши ескперти већ процењују документа“, рекао је Зелић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Експерти ће, каже, као и за сваки други лек, врло ригорозно и темељно проучавати све фазе тестирања, нарочито оне које се односе на клиничка исптивања на људима која треба да потврде ефикасност и безбедност вакцине.

„Ми морамо као регулатор да потврдимо да ли је то заиста тако као у документима и да ли има особине које се заиста тврде да има“, истакао је Зелић, додајући да је СЗО сврстала српску Агенцију међу 50 најригорознијих ауторитета у свету.

Ради се, напомиње, тимски и координисано како би сваки аспект био проверен јер од тога зависе животи.

„Наша жеља је да имамо неколико вакцина на располагању, наша могућност да преговарамо и обезбедимо је још једна реткост, моћи ћемо критички да проценимо, надамо се да ћемо врло брзо имати неколико вакцина“, истакао је Зелић.

Напомиње да је ово невероватно доба и тренутак за науку јер стотине института и компанија и хиљаде научника ради на томе да се пронађе вакцина.

„Овакво достигнуће није било век уназад“, истакао је Зелић.

Према његовим речима, неке вакцине су класичне – садрже инактивисани вирус, а неке су РНК – реплицирају делове вируса који изазивају имунски одговор.

„Не смемо да чекамо, морамо да преузмемо ризике, али мислимо да су користи веће од било каквих проблема“, нагласио је Зелић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала