Америчка служба: Кина намерава да створи „супер војнике“

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Уђи у базу фотографијаКинески војници
Кинески војници - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина је спровела тестирање на припадницима војске у нади да ће успети да створи војнике са "биолошки побољшаним способностима", тврди директор Националне обавештајне службе Џон Ретклиф.

Ретклиф је ову тврдњу изнео у интервјуу за Вол стрит џорнал, наводећи да Пекинг не зна за етичке границе у потрази за моћи и да Кина представља главну претњу по националну безбедност САД, преноси Ен-Би-Си њуз.

Нико из његове канцеларије и ЦИА није одмах одговорио на позив за коментар како би детаљније образложили на који начин Кина намерава да створи "супер војнике". На захтев за коментар нису одговорили ни кинески званичници, преноси Танјуг.

Два америчка научника су прошле године написала рад у којем су испитивала амбиције Кине да примени биотехнологију на бојном пољу.

Они су напоменули да се могу уочити показатељи који говоре у прилог томе да је Кина заинтересована за коришћење технологије која би могла да утиче на гене тако да они побољшају способности људи, те да би то могло да се примени у војсци.

Елса Каниа, експерт за питање кинеске одбрамбене технологије и Вилсон ВорнДик, саветник за питања која се односе на Кину и бивши маринац, наводе да постоје индикације да су кинески војни научници почели да истражују потенцијал технологије за промену гена познате као ЦРИСПР (скраћеница за "clusters of regularly interspaced short palindromic repeats").

Ова два научника су у свом раду истакла да су кинески војни стручњаци и стратези упорно наглашавали да би биотехнологија могла да постане применљива у војним пословима у будућности, позивајући се на чланак објављен 2015. године у једном војном часопису, као и на изјаву једног кинеског генерала из 2017. године.

ВорнДик је у телефонском интервјуу рекао да је мање забринут због употребе таквих истраживања на војном пољу, а више због непредвиђених последица неовлашћеног утицаја на људске гене.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала