Швајцарцима засметао албански двоглави орао

© Sputnik / Елена Руско / Уђи у базу фотографијаГранит Џака показује албанског орла на утакмици Швајцарска-Србија
Гранит Џака показује албанског орла на утакмици Швајцарска-Србија - Sputnik Србија
Пратите нас
Албански двоглави орао симболично приказан рукама на паковању енергетског пића засметао је Швајцарцима, па је оно повучено из продавница трговинског ланца „Шпар“.

Швајцарски тиражни лист „Блик“ објавио је вест о неуспелом покушају пласирања енергетског пића „Shqip king“ (албански краљ) са логом у виду руку које показују двоглавог орла на швајцарско тржиште.

Швајцарски репрезентативац Ђердан Шаћири на утакмици против Србије. - Sputnik Србија
Разапети на стуб срама: Стручњаци жестоко оплели по Џаки и Шаћирију

Наиме, пиће се на кратко нашло на полицама продавница великог трговинског ланца „Шпар“ у Швајцарској, али је уклоњено због симбола двоглавог орла, који се може тумачити негативно и није у складу са неутралном политиком, па и самим тржиштем Швајцарске.

Пласирање тог енергетског пића осмислио је извесни Маркус Брун из Луцерна, са идејом да би могао да „освоји“ свет.

Пиће се могло купити у више десетина продавница „Шпара“, а сада га је ланац уклонио са својих полица, наводи „Блик“.

Лист подсећа да су швајцарски репрезентативци Џердан Шаћири, Гранит Џака и Штефан Лихтенштајнер 22. јуна 2018, на Светском фудбалском првенству у Русији, на утакмици против Србије показали рукама двоглавог орла.

Брун је своје пиће са логом двоглавог орла заштитио два месеца пре ове утакмице, и рекао је „Блику“ да је имао праву срећу.

Ђердан Шаћири и Гранит Џака - Sputnik Србија
Џака и Шаћири се извинили Србима због двоглавог орла

У међувремену његова радост је нестала, јер је због пандемије вируса корона отказано мноштво фестивала, барови месецима не раде, услед чега је пала продаја.

Успео је да у 25 продавница „Шпара“ „убаци“ свој производ у региону Луцерна, Сен Галена и Цириха.

Међутим , истиче „Блик“, овај производ се није свидео свим купцима.

Дошло је до рекламација и централа „Шпара“ у Госауу је интерним писмом свим својим партнерима и шефовима пословница написала да „поједине филијале имају засебно набављене производе „Шип Кинг“, чији лого има шкакљиву симболику“, пренео је Танјуг.

„Руке склопљене у симбол двоглавог орла подсећају на славље гестом двоглавог орла швајцарских репрезентативаца албанског порекла на утакмици против Србије 2018, када је дошло до великих немира и потом упозорења и новчаних казни играча од стране ФИФА. Од тада је тамо тај гест забрањен“, пише „Шпар“.

Компанија потом истиче да је, пошто склопљене руке у облику двоглавог орла и даље садрже конфликтни потенцијал, делују провоцирајуће и воде неспоразумима, донета одлука да се тај проивод са шкакљивим логом одмах уклони из свих филијала.

Брун је изразио жаљење због ове одлуке, јер наводи да је са „Шпаром“ већ био у разговорима да широм Швајцарске продају његов производ.

На упит „Блика“, „Шпар“ је објаснио да „Шип кинг“ није званични артикал овог ланца и да тако никада није био на листи „Шпар Ханделс АГ“.

„Тај производ је био само у пет франшиза у регалу и то на кратко време. Пошто је симболика на производу негативна и не доприноси неутралности, једнакости и уједињењу свих, производ је уклоњен“, објашњава компанија.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала