Лавров у Загребу: Русија и Хрватска за стриктно поштовање Дејтона

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаРуски министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са министром спољних послова Хрватске
Руски министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са министром спољних послова Хрватске  - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров борави данас у службеној посети Хрватској. Он ће се у Загребу састати са председником Зораном Милановићем, и премијером Андрејом Пленковићем, док га је јутрос сачекао хрватски колега Гордан Грлић Радман.

Хрватски министар Гордан Грлић Радманом дочекао је Лаврова пред улазом у зграду Министарства спољних и европских послова, преноси Јутарњи лист.

Грлић Радман је специјално за овај сусрет израдио маску с хрватском и руском тробојком.

Након састанка су изјаве дали министри Грлић Радман и Лавров.

Шеф хрватске дипломатије на састанку читао Лавровљеву поезију на руском

Хрватски министар је саопштио да је са руским колегом разговарао о подручјима на којима је могуће продубити сарадњу између ЕУ и Русије.

Лавров је саопштио да је током разговора било речи о БиХ.

„Имамо заједнички, јединствени став, а то је стриктно поштовање Дејтонског споразума и три конститутивна народа и два ентитета“, изјавио је Лавров.

„Имамо добар однос с Хрватском“, закључио је Лавров који је позвао Грлића Радмана у посету Русији чим то могућности буду допуштали.

„Руска страна се слаже са хрватском да сваки конститутивни народ треба да изабере свог представника у председништву БиХ. Немамо обичај да се мешамо у одлуке других земља хоће ли ући у неки савез. БиХ је независна земља, иако тамо постоји одређени међународни протекторат. БиХ треба сама да одлучује о својој спољнополитичкој линији и сви то требају поштовати“, изјавио је Лавров.

„Надам се да ћемо, чим буду допуштени епидемиолошки услови, размотрити посету председника Владимир Путина Хрватској“, казао је руски министар.

Подсетимо, Лавров је у Хрватску допутовао после посете Србији и БиХ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала