Србија одбила Брисел 185 пута за седам година

© AP Photo / Darko VojinovicЗаставе САД, ЕУ и Србије
Заставе САД, ЕУ и Србије  - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија је у последњих седам година, од момента када је отворила преговоре о чланству у Европској унији, одбила да подржи чак 185 декларација Брисела и то углавном оне које су се тицале Русије и Кине.

То показује анализа усаглашености наше политике са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, коју је објавио Центар за међународне и безбедносне послове ИСАЦ фонд, преносе Новости.

Највише смо пратили политику Брисела 2015. године, када смо се усагласили са 31 од 47 докумената ЕУ, односно проценат наше усаглашености са спољном и безбедносном политиком Уније био је 65,96 одсто. Најмање смо били на линији политике ЕУ 2017. године - 46,51 одсто, односно подржали смо 20 од 43 декларације.

Србија се до краја новембра ове године усагласила са 51 декларацијом ЕУ, од укупно 91 документа које је усвојио Брисел.

Према нализи ИСАЦ фонда, убедљиво највише пута рекли смо „не“ Бриселу када смо били позвани да подигнемо руку за документе који су се тицали Русије и оружаног сукоба у Украјини. За седам година, одбили смо 72 оваква документа. У врху листе одбијених декларација су и оне у вези са Кином.

Одбијали смо Брисел и кад је реч о оружаном сукобу у Сирији, кризи у Венецуели, документима у вези са Мјанмаром, Белорусијом, Ираном, Турском, БиХ, Зимбабвеом, Бурундијем и Суданом, Конгом, Гватемалом и Никарагвом, Блиском истоку, односно Израелом...

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала