Спектакуларно светско откриће српске научнице: Мрежа брзих „ауто-путева“ кроз — свемир

© Фото : Спутњику уступила Александра Чолић/ЕспресоДр Наташа Тодоровић.
Др Наташа Тодоровић. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Наташа Тодоровић, научница из Астрономске опсерваторије у Београду, открила је мрежу брзих „ауто-путева“ кроз Сунчев систем. Мрежа коју омогућава гравитациона интеракција између Сунца и планета, могла би да се користи за брзо слање свемирских летелица, много јефтиније него до сада, јер на овом путу возилу није потребно гориво.

Наташа је докторирала на теорији која је везана за стабилност и уопште појам хаоса у динамичким системима, ослањала се, каже, на руске математичаре, а затим се бацила на компјутерску реализацију тих теорија и применила их на свемир, односно на Сунчев систем.

Мрежа брзих „ауто-путева“ кроз свемир

Њен последњи рад је везан за скраћење времена, за које се тзв. мала тела, астероиди, комете или летелице крећу на 100 година, јер у свемиру је за такво кретање потребно огромно време које се мери стотинама хиљада или милионима година. Ово скраћење је и омогућило проналазак непознатих структура којима у почетку нико није знао порекло.

© Flickr / Rob PettengillСунчев систем
Спектакуларно светско откриће српске научнице: Мрежа брзих „ауто-путева“ кроз — свемир - Sputnik Србија
Сунчев систем

„То су места у Сунчевом систему где гравитације планета реагују на тај начин да могу јако брзо да вуку неко мало тело, камен, астероид, комету, летелицу. Те брзине су екстремно велике, али то раније нико није сликао. Нешто може за неколико година да напусти Сунчев систем, а иницијално је, као резултат откривено још 2017. године“, објашњава Тодоровићева.

Ова скромна девојка тешко може да изговори чињеницу да је лично она у Астрономској опсерваторији на београдској Звездари дошла до овог открића, али није знала о чему се ради, нико није знао. Истраживање је на неко време склонила у фиоку.

Помоћ америчког и грчког колеге

„Онда сам 2019. позвала мог америчког сарадника Арона Розенгрина да ми помогне да нешто напишем о томе, он лепо пише. На моју срећу, није био поверљив према том резултату, кренули смо у проверу, срећом, потврђено је да није грешка у рачуну, да све заиста постоји. И даље нисмо знали шта је то, тада се укључио један грчки астроном који нас је упутио на литературу, веровао је да би то могли да буду свемирски „ауто-путеви", прича нам Наташа Тодоровић.

© Фото : Спутњику уступила Александра Чолић/ЕспресоОткриће др Наташе Тодровић значиће велику уштеду земаљских ресурса у даљем истраживању свемира, јер реч је о природним путевима на којима се не троши било какво гориво.
Спектакуларно светско откриће српске научнице: Мрежа брзих „ауто-путева“ кроз — свемир - Sputnik Србија
Откриће др Наташе Тодровић значиће велику уштеду земаљских ресурса у даљем истраживању свемира, јер реч је о природним путевима на којима се не троши било какво гориво.

Христос Ефтимиопулос им је објаснио да је концепт ових рута био познати раније, од пре 20 година, али не и откриће наше саговорнице, да се оне простиру дуж целог Сунчевог система.

Места дуж којих се протежу ови „ауто-путеви“ су раније била позната само у непосредној околини својих изворишта, такозваних Лагранжевих тачака.То су, наиме, тачке које се налазе у околини планета и у великој мери могу да контролишу кретање летелица.

„Између Земље и Месеца, на пример, постоји једна таква тачка у којој свемирска летелица не може да падне ни на Земљу ни на Месец, него остаје у тој тачки непомично, јер се гравитације Земље и Месеца ту потиру. Земља вуче на једну страну, Месец на другу и тело у тој тачки остаје непомично. НАСА летелице се ту паркирају, за руске и кинеске нисам сигурна“, каже научна сарадница Астрономске опсерваторије.

© AFP 2023 / NASAНАСА је већ користила свемирске "ауто путеве", али на познатим малим рутама, Наташа Тодоровић их је открила у целом Сунчевом систему.
Спектакуларно светско откриће српске научнице: Мрежа брзих „ауто-путева“ кроз — свемир - Sputnik Србија
НАСА је већ користила свемирске "ауто путеве", али на познатим малим рутама, Наташа Тодоровић их је открила у целом Сунчевом систему.

Брзи лет кроз Сунчев систем — без горива

Она додаје да су брзе руте у околини ових тачака већ коришћене за летелице НАСА, „Артемис“ и „Генезис“, које су по сличном принципу користиле Лагранжеве тачке у околини Јупитера. Међутим, већ мало даље од планета руте су биле потпуно непознате, нико није знао како се шире и докле се простиру.

Откриће ове Београђанке значиће велику уштеду земаљских ресурса у даљем истраживању свемира, јер реч је о природним путевима на којима се не троши било какво гориво. С друге стране, ако би неко кренуо брзим путем, уз гориво, онда би то вероватно додатно скратило путовање кроз Сунчев систем.

За добробит човечанства

У последњих неколико дана, од када је рад објављен у часопису „Сајнс адванс“, добила је безброј имејлова колега научника, а да ли је већ контактирала нека свемирска сила која ће користити њене руте, знаће ускоро, када отвори пошту.

© Фото : Спутњику уступила Александра Чолић/ЕспресоЗавршила је астрономију на Природно - математичком факултету, магистрирала је и докторирала у сарадњи са астрономима из Нице и Падове.
Спектакуларно светско откриће српске научнице: Мрежа брзих „ауто-путева“ кроз — свемир - Sputnik Србија
Завршила је астрономију на Природно - математичком факултету, магистрирала је и докторирала у сарадњи са астрономима из Нице и Падове.

Часопис који је објавио рад, имао је захтев да он буде транспарентан, тако да је откриће Наташе Тодоровић за добробит целог човечанства.

Наташа је рођена у Немачкој, одрасла у Босни, а од 1992. је у Београду, где је завршила астрономију на Природно-математичком факултету, магистрирала је и докторирала у сарадњи са астрономима из Нице и Падове, тада је, каже, и научила метод који је искористила за откриће небеских ауто-путева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала