Звезда је пустила пробни балон, а Дејо засад мудро ћути

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGДејан Савићевић
Дејан Савићевић - Sputnik Србија
Пратите нас
Дејан Савићевић је човек чије је име златним словима уписано у историји два велика клуба – то су Црвена звезда и Милан.

Легендарни фудбалер је европски и светски врх достигао у црвено-белом дресу, а класу је потврдио бранећи боје славног италијанског клуба.

Стадион Рајко Митић – Маракана - Sputnik Србија
Вељко Бирманчевић – жртва случаја „Босанчић“

Жреб за прво коло елиминационе фазе Лиге Европе је спојио два бивша Савићевићева клуба по трећи пут у историји, а први дуел је заказан за 18. фебруар у Београду.

Несуђена Звездина звезда је личност која је први и основни заједнички именитељ за великане који ће се борити за осмину финала другог по значају европског такмичења, па је и његово помињање неизбежно.

Иако Звезда важи за клуб који гаји добре односе са својим легендама, то нажалост није случај са Савићевићем.

​И опет нажалост, основа свега нема везе са фудбалом већ са политичким околностима које не иду наруку ниједној страни, раздвајају, стварају шумове, кваре односе, руше пријатељства и доводе до поларизовања јавности.

Чињеница да је фудбалска репрезентација Црне Горе, на чијем челу се као председник Фудбалског савеза налази Дејан Савићевић, морала да игра утакмицу против тима који представља територију Аутономне покрајине Косово и Метохија, под именом непризнате државе отворила је нови јаз између два народа.

Фудбалери Црвене звезде, заједно са селектором Љубишом Тумбаковићем одбили су да учествују у томе, што у Фудбалском савезу Црне Горе није наишло на разумевање, о чему је Савићевић опширно и детаљно говорио.

„Бежао сам од дискусија са Тумбаковићем јер то не би било добро по њега. Рекао је да нас је издао и да се ради о темама које немају везе са фудбалом. После састанка сам му саопштио нашу одлуку, али је он већ на интернету прочитао вест да је смењен“, рекао је Савићевић.

Фудбалски савез Србије није критиковао, наглашавајући да не жели да неко помисли да је то тело имало удела у утицају на одлуке селектора.

Ипак, одлуке на одлуке фудбалера, тврди, утицао је један човек са којим се у данима после спорне утакмице нашао у озбиљном сукобу.

Опет путем интернета.

"Нисам га звао. Први човек из Србије који се јавио да нема везе са овим био је он. А, јесте се мешао. Какав је то начин да кажеш да ниси, а звао си играче, преносио поруке, слао поруке... И после је пребацио причу на то да сам ја против Срба. Шаље људима поруке да мрзим Србе. Али, само да не буде у заблуди да је неко у Црној Гори поверовао у то.  И што се тиче фудбалских људи и ових до којих је њему стало и његовог пријатеља код којег иде уз скуте. Да не мисли да је њега убедио... Знаће он на кога мислим", рекао је Савићевић.

„Савићевић је после жреба сазнао да ће Црна Гора играти против Косова и знао је да има селектора и пет играча из Србије. Тада је као одговоран и мудар председник требао да их све позове и пита: „Људи да ли имате проблем да као грађани Србије играте против Косова?“. Зашто то тада није урадио је питање за њега. Не разумем лудило Дејана Савићевића и његово помињање мога имена, навијача Црвене звезде, разних служби и власти у Србији јер све што је изрекао је лаж“, рекао је Терзић.

​Нимало лепе речи уз које је Савићевић и кроз шалу рекао да боље да није навијач Црвене звезде, с обзиром на то да је и од навијача који су му некада скандирали и са којима се радовао највећим могућим успесима замерили што је генералног директора тог клуба означио као „човека који је бацио бомбу на фудбал у Црној Гори“.

Марина Грановскаја - Sputnik Србија
Рускиња је најмоћнија жена у свету фудбала и њено „не“ заиста значи – „не“

Све се то дешавало у јуну 2019. године... Средином децембра су Терзић и Савићевић у истом контексту поменути након што је објављено да ће се 18. фебруара у Београду састати Дејови клубови са почетка текста – Звезда и Милан.

На дан кад је, како је рекао, схватио да има забрану уласка у Црну Гору, Терзић је кроз медије изразио намеру да ће клуб позвати Савићевића на прву утакмицу првог кола нокаут фазе Лиге Европе.

„Наравно да ћемо Дејана Савићевића, као легенду Звезде и Милана, позвати на утакмицу шеснаестине финала Лиге Европе између нашег и италијанског клуба“, рекао је Терзић за „Српски телеграф“.

​Савићевић је гостујући у емисији „Теме до Арене“ на ТВ Арена спорт као прву тему имао управо сећање на утакмицу чији је актер био, када је 1988. године чувена магла прекинула дуел Звезде и Милана.

Геније, како га је назвао Силвио Берлускони, није помињао могућност да се појави у Београду, а није био доступан ни за коментар о Терзићевом пробном балону, тумаченом у српским медијима као „пружена рука помирења“.

До почетка Звездиног европског пролећа остало је још два месеца, следе празници које је Савићевић честитао у интервјуу, па би можда, за промену, челни људи Звезде и црногорског фудбала могли да размене коју личну поруку, комуникација преко медија је често недовољна за квалитетан разговор двоје људи.

Нажалост, Драгослав Шекуларац, који је био заслужан за то да две јаке личности попут Деја и Драгана Стојковића Пиксија постају пријатељи, није међу нама, па је можда на најстаријој живој Звездиној звезди, Драгану Џајићу, да преузме ту улогу и врати Савићевића на стадион коме је дао и од кога је добио много љубави.

Џајић, нажалост, није био доступан за коментар у вези са целим случајем, али замислите само, колика би срамота била да први меч у Београду остане без присуства Савићевића, а да се он затим, потенцијално, појави на стадиону Сан Сиро, у својству легенде Милана?

​► Србија у Немачкој има „Жигићевог наследника“, али постоји један проблем

► Тошић на корак до повратка у Звезду

► Звезда преговара са Интером око крилног нападача

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала