Москва осудила напад у Јемену, залаже се за објективну истрагу

© Sputnik / Evgeny BiyatovРуско министарство спољних послова
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва одлучно осуђује нападе на аеродрому у Адену где су се налазили чланови нове владе и залаже се за детаљну и објективну истрагу. У ескплозији на аеродрому погинуло је 16, а рањено 60 људи.
„Залажемо се за детаљну и објективну истрагу. Изражавамо саучешће породицама и пријатељима погинулих“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Додаје се и да је напад доказ да је неопходно што пре почети комплексну политичку нормализацију у земљи погођеној војно-политичком кризом.

„Уверени смо да ако сви учесници унутарјеменског конфликта не буду постигли компромис неће бити могуће решити бројне проблеме у земљи, укључујући осигуравање потребног нивоа безбедности друштва, као и одлучну борбу против Ал Каиде и других терористичких група“, истичу у руском Министарству.

Јеменске власти су претходно саопштиле да је аеродром у Адену био мета ракетног напада. Власти сумњају да иза напада стоје устаници из хуситског покрета „Ансар Ала“, али један од њихових представника је рекао да покрет нема везе с нападом и да су експлозије резултат свођења рачуна између владиних снага и различитих групација.

Такође раније данас у Аден је из Саудијске Арабије стигла нова јеменска влада. Аден је привремена преестоница међународно признатих јеменских власти након што су устаници хусити заузели главни град Сану и север земље.

Подсетимо, министри су се у Аден враћали након што су прошле недеље положили заклетву у оквиру реконструкције владе након договора са сепаратистима на југу. Јеменска међународно призната влада током грађанског рата углавном ради из самоиницијативног егзила у саудијској престоници Ријаду.

Формирање нове владе сматрало се великим искораком ка смиривању непријатељстава између међународно признате владе коју подржава Саудијска Арабија, сепаратиста са југа Јемена које подржавају Уједињени Арапски Емирати и проиранских побуњеника Хута који контролишу већи део територије на северу Јемена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала