„Вијести“: Хаос у црногорској војсци, чинови дељени подобнима

© AFP 2022 / SAVO PRELEVICВојска Црне Горе
Војска Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Услед кадровске политике награђивања политички подобних коју је спроводио бивши црногорски министар одбране Предраг Бошковић (ДПС) претходне четири године у Војску Црне Горе ушло је више од стотину новоунапређених официра, објавиле су „Вијести“. Тако је нова министарка Оливера Ињац затекла хаос у црногорској војсци и Министарству одбране.

Захвајујући таквој кадровској политици и некритичком пријему лица из цивилства у професионалну војну службу које је спроводио Бошковић, Војска Црне Горе претворена је у полупрофесионалну организацију у којој је велики број „цивилних официра“, наводе незванично саговорници подгоричког портала.

Ни Министарство одбране (МО), ни бивши министар Предраг Бошковић (ДПС) нису одговорили на питања у вези са овим информацијама, додаје се у тексту.

Хаотично стање у Војсци Црне Горе

Саговорници „Вијести“ су рекли да је нова министарка одбране Оливера Ињац затекла хаотично стање у Војсци Црне Горе и Министарству одбране када је када је реч о кадру и начину на који је Бошковић кадрирао у протекле четири године.

У том делу његова десна рука био је директор Директората за људске ресурсе Министарства одбране Михаило Волков, наводи портал.

Ињац је почела да рашчишћава проблеме које јој је оставио Бошковић, па је тако прошле недеље послала у пензију досадашњег начелника Генералштаба ВЦГ, генерал-мајора Драгутина Дакића као и још дванаест официра ранга од мајора до бригадног генерала, те двојицу подофицира.

Међу њима су и поједини високи официри које је Бошковић претходно, по тврдњама извора „Вијести“, унапредио у спорној процедури.

Тако су на пример, пензионисани пуковници Божо Ђуровић и Драган Дуловић који су претходно, ванредно унапређени у тај чин, иако нису испуњавали законске услове јер немају стручно усавршавање оперативно-стратегијског нивоа. 

Залазак сунца на мору - Sputnik Србија
Кипарска офшор фирма купила бившу црногорску војну базу – 63.000 квадрата на обали мора

Извори „Вијести“ тврде да таквих случајева у ВЦГ има још и да законске услове за добијање чина пуковника немају ни активни пуковници Александар Пантовић и Велибор Бакрач који немају усавршавање командно-штабног нивоа.

Такође ни Владан Мартић - који није провео на дужности пуковника годину дана пре унапређења, Зоран Вукадиновић који у тренутку унапређења није имао стручно усавршавање оперативно-стратегијског нивоа.

Под истим условима су напредовали и Живко Ракочевић, Милутун Ђуровић, Веселин Пејовић, Ненад Павловић и капетани бојног брода Веско Томановић, те Јусуф Јонуз који је у међувремену пензионисан.

Они нису имали, наводи саговорник портала, усавршавање оперативно-стратешког нивоа.

Колико је у претходном периоду обезвређен чин пуковника, види се и на примеру недавно ванредно унапређеног пуковника Веселина Пејовића којег је МО у септембру послало у међународну мисију КФОР на Косову. Иако нема усавршавање оперативно-стратегијског нивоа и потребно знање енглеског језика, директор за људске ресурсе Михаило Волков „прогурао“ је Пејовића у тај високи чин, каже извор „Вијести“ из врха ВЦГ.

Партијски орган

Он тврди да је ово само један од примера онога што је претходни министар, уз помоћ најближих сарадника - Волкова, директорке за материјалне ресурсе Алме Љуљанај - Јовићевић (ДПС) и бившег државног секретара МО Слободана Филиповића (ДПС) претворио практично у партијски орган где се агитовало за „сигурне гласове“ и од стране професионалних припадника ВЦГ и чланова њихових фамилија.

Бивши министар одбране није одговорио на питања која су му „Вијести“ овим поводом послале преко информативне службе ДПС-а, чији је Бошковић сада посланик.

Није одговорило ни Министарство одбране у вези начина на који је Бошковић водио кадровску политику у ВЦГ и до чега је она данас довела у смислу повећања или смањења борбене готовости.

Према наводима саговорника, део официра који су до пре четири месеца нескривено радили за ДПС у ВЦГ и МО, сада покушавају да промене страну, па су неки од њих већ и чланове породица учланили у неке од странака-чланица нове власти.

Током мандата Бошковића и на предлог МО донет је важећи Закон о ВЦГ који министру одбране дао веома широка овлашћења у управљању војском. На тај начин створена је могућност да се у ВЦГ прими и унапреди у високе официрске или подофицирске чинове цивили без икаквог војног образовања.

Одредбама истог прописа цивилно лице са претходним радним искуством са ВСС (без обзира где) и са завршеним докторским студијама може бити примљено и унапређено у војну службу.

По том основу је у ВЦГ уведен и бивши полицијски инспектор Иван Машуловић. Он је као бивши директор за политику одбране у МО, са оправдањем „потреба службе“ примљен у чин пуковник, а како би се омогућило његово упућивање за војног аташеа у Хрватској, рекао је извор портала.

То је затим постала пракса, па је за четири године у ВЦГ тако ушло преко стотину новоунапређених поручника, капетана, мајора, потпуковника и пуковника...

"Официрске еполете добијали цивили без војног образовања..."

Официрске еполете добијали су цивили без војног образовања и искуства рада у оружаним снагама, са тек завршеним филолошким, економским, правним, геодетским, саобраћајним, информатичким или другим факултетима.

Исти закон је бившем министру омогућио да у пензију пошаље бројне школоване официре и подофицире, који су били непожељни због другачијег политичког опредељења или мишљења.

Међу њима су били и синдикални лидери Ненад Чобељић и Здравко Касалица, додаје се у тексту.

Из МО нису одговорили на питање да ли је тачно да више од једне трећине официра ВЦГ нема завршену војну академију и шта то значи за способност оружаних снага.

Није одговорено ни када је конкретно заседао Савет за одбрану и безбедност Црне Горе да би донео одлуке о унапређењима официра које је у више чинове промакнуо Бошковић, а што је нужан услов по Закону о ВЦГ, да би било који официр био унапређен или постављен на дужност,наводе „Вијести“.

Саговорници портала су казали и да је бивши министар на усавршавања командно-штабног (магистарског) односно оперативно-стратегијског (докторског) нивоа упућивао официре без огласа и противно законским прописима. На тај начин заобилазила се провера да ли кандидати испуњавају прописане услове за стручно усавршавање. 

Војска Црне Горе - Sputnik Србија
Тужилаштво формирало предмет о корупцији у Војсци Црне Горе

Рекли су и да је на дан парламентраних избора у Црној Гори 30. августа, зграда Министарства одбране и Генералштаба претворена у својеврсни мини - изборни штаб ДПС-а, одакле је цивилно-војни врх координисао позивање и излазак на изборе, посебно оних у систему одбране за које су проценили да неће гласати за ДПС.

Више од хиљаду војних и државних службеника позивано је са инструкцијама да изађу на изборе, укључујући и чланове њихових породица, а трошкови ангажовања ДПС официра и подофицира за рад на терену измирени су, наводи извор, уплатом варијабле од по 200 евра, а која је званично правдана њиховим „изузетним резултатима и квалитетом рада за време пандемије и пожара“.

Најзаслужнији су, према наводима саговорника, упућени на војно-дипломатске позиције након избора, при чему неки од њих уопште нису имали ни адекватно знање енглеског језика.

Прочитајте још:

Бизарни перформанс у Будви - последњи трзаји одлазеће власти

Војска Црне Горе иде у НАТО мисију у Ираку

Министарство одбране Црне Горе опет „пуца“ на Спутњик

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала