Ђукановић: Потписаћу поново изгласане законе, не и опозив амбасадора

© AP Photo / Darko VojinovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Црне Горе Мило Ђукановић најавио је да ће потписати сет закона, међу којима је и Закон о слободи вероисповести, које је парламент у среду поново изгласао, наводећи да га на то обавезује Устав.

Ђукановић је у интервјуу агенцији МИНА изјавио да, међутим, неће потписати предлоге за опозив седам амбасадора јер би то, како је казао, значило да саучествује у блаћењу тих људи.

„Устав је недвосмислен, не оставља простора за различита тумачења, нити за другачије понашање председника државе, уколико жели да се придржава Устава“, казао је Ђукановић.

Он је рекао да је, из његовог укупног деловања на политичкој сцени Црне Горе, јасно да је чврсто опредељен да поштује Устав своје земље и да доприноси функционисању уставно-правног система и институција.

Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Спрема се обрачун Мила и нове власти — преко амбасадора
„Нема никакве дилеме да ћу и овог пута поштовати Устав, и да се нећу прикључити доста раширеном фронту оних који ударнички раде против уставно-правног система наше земље. Потписаћу законе које је парламент поново изгласао“, навео је Ђукановић.

На тај начин ће, како је навео, створити услове да се настави процедура која ће логично водити и ка Уставном суду, „који је једини позван да арбитрира да ли су ти закони доносени, и да ли је њихов садржај у складу са највишим правним актом наше земље“.

Ђукановић је рекао да не очекује да актуелна владајућа већина може бити озбиљна подршка Влади током четворогодишњег периода, и да верује да ће се Црна Гора суочити са потребом превремених парламентарних избора.

Упитан да ли је из Министарства спољних послова добио објашњење за опозив седам амбасадора, који такође није потписао, Ђукановић је одговорио да одлуку о опозиву доноси председник државе, у складу са чланом 95 Устава којим је предвиђено да је надлежност председника да поставља и опозива амбасадоре.

Ђукановић је навео да је опозив седам амбасадора важно питање, а да је из медија сазнао да су то људи који, наводно, раде против интереса државе.

„Моје пристајање на потписивање таквог указа, са таквим јавним образложењем, без обзира што оно није садржано у тексту предлога одлуке Владе, значи да ја саучествујем у блаћењу људи. То није мој манир“, казао је Ђукановић.

Црногорски председник Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Подгревањем националних страсти Ђукановић покушава да остане у политичком седлу
„Половина од ових људи који се опозивају никад нису били чланови Демократске партије социјалиста (ДПС), али су неки од њих или мање-више сви обављали врло важно послове у нашем друштву. Лично их знам и нико од њих никада не би урадио ништа на штету државе“, казао је Ђукановић.

Он је додао да је све разлоге због којих није потписао предлог за опозив амбасадора поновио на политичким консултацијама са Кривокапићем, председником Скупштине Алексом Бечићем и потпредседником Владе Дританом Абазовићем.

„Нећу потписати ниједан указ о постављењу новог амбасадора, ако се међу предлозима појаве људи који су икада изговорили иједну реч против Црне Горе или који су радили против Црне Горе“, рекао је Ђукановић.

„Београд наставља да се меша у изборни процес“

Ђукановић је оптужио званични Београд да, како је рекао, наставља са праксом мешања у политички и демократски живот и изборне процесе у тој држави.

Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Милова кључна битка за власт – локални избори у Никшићу
„Нема никакве сумње да је Београд био врло инволвиран у парламентарне изборе у Црној Гори. И непосредно, и посредно уз функционализовање Српске православне цркве. Дакле, из уста њихових јавних личности смо више пута чули изразиту заинтересованост за изборни исход у Никшићу и за попис становништва у Црној Гори“, казао је Ђукановић, говорећи о предстојећим изборима у Никшићу.

Црногорски председник је, такође, оптужио и Демократски фронт, који је део владајуће већине, да делује у интересу друге државе, која жели да поништи црногорски национални и културни идентитет.

Према његовим речима, актуелна влада не би требало да има подршку 41 посланика и да најжешће критике и ултиматуме добија од коалиције која унутар владајуће већине има две трећине, односно 27 посланика.

„То је Демократски фронт (ДФ) који потпуно нескривено, рекао бих чак поносно, делује у име интереса друге државе“, изјавио је Ђукановић.


Да ли је у Црној Гори могућа функционална кохабитација, какви су планови Мила Ђукановића и на чију подршку рачуна, биле су теме емисије „Пророк“ у којој су разговарали новинарка Сандра Черин и Душан Пророковић.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала