Корона је покосила и „Најбеограђанина“ Предрага Марића

© Фото : www.mc.rsПомоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић
Помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић - Sputnik Србија
Пратите нас
Дугогодишњи начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, кога је корона прерано покосила остаће упамћен као омиљена личност новинара, „Најбеограђанин“, човек који је највише чувао дух Београда

Овако Предрага Марића описује новинарка Јавног сервиса Наташа Мијушковић.

„Надасве стручан и посвећен послу, а у критичним ситуацијама увек прибран и смирен. Разговарајући са колегама из других редакција, мислим да никога никада није одбио за изјаву, наравно, поштујући протокол који постоји у МУП-у. Када бисмо се договарали кога да зовемо у госте у Дневник, колеге су се годинама са мном шалиле да ће, ако се ја питам, то бити Пеђа Марић. и заиста, јутрос, на вест да је отишао, осетила сам се као да сам изгубила члана фамилије и знам да у томе нисам усамљена“, каже Мијушковићева.

Предраг Марић је био способан, јак и основао је систем заштите у Србији

Марић је дуго година сарађивао и са београдском телевизијом Студио Б, а међу новинарима ове куће често му је домаћица била новинарка Сања Лубардић.

Први пут су се срели када се догодила експлозија у магацину пестицида фабрике Галеника у Земуну 2009, прва кризна ситуација која је, према њеним речима, третирана на нов и модеран начин.

„Од тада смо га имали на располагању 24 сата у свакој ситуацији; и у поплавама, и у разним другим кризама. И тако га памтим – као способног, јаког, човека који, упркос томе што је био на врло важној позицији, увек био доступан и медијима, и грађанима“, каже Лубардићева.

Исте године Марић је од Студија Б примио награду „Најбеограђанин“, као човек који је у тој години највише чувао дух Београда – он то, додаје наша саговорница, никада није заборавио.

Предузетан, једноставан за комуникацију и способан да одговори свим изазовима, до његове појаве, Министарство унутрашњих послова није имало тако необично приступачног човека.

„По свему, био је весник новог таласа у односу према грађанима, осим што је покривао сектор за заштиту од кризних ситуација, који се развио да је постао, можда и најбитнији сектор у области безбедности. Дакле, весник великих промена и врло јак и способан човек“, истиче Лубардићева.

Марић се, према мишљењу Лубардићеве, може сматрати оснивачем Сектора за ванредне ситуације у форми у којој данас постоји – управо је он тај који је инсистирао на физичкој спремности и доброј опремљености, што је стално понављао ризикујући, како Лубардићева каже, и сукоб са властима. Статус који имају припадници  Сектора за ванредне ситуације је, пре свега, његова заслуга, закључује она.

Спасилац, песник и музичар

Први човек сектора за одбрану од свих врста катастрофа преминуо је од последица заразе коронавирусом, иако је с почетка, када му је констатовано да је заражен утврђен лакши облик болести. Међутим, касније му је констатована и упала плућа.

Марић је рођен у Смедереву 1964, где је завршио основну и средњу школу, а Правни факултет је завршио у Београду 1990, када се и запошљава у тадашњој Управи за противпожарну и превентивнотехничку заштиту. У младости се интензивно бавио музиком, а једну од песама посветио је и свом родном граду.

Напредује кроз сва звања, да би 2006. постао саветник министра, а наредне године помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације.

О Марићевом професионализму не сведоче само одликовања, домаћа и страна којима је одликован због заслуга у формирању Сектора на чијем је челу био – о томе сведочи и велики број стручних књига и радова, као то да је био изнад политике, поготово оне дневне и да је дужност обављао без обзира на политичке промене.

Прочитајте још:

Преминуо Предраг Марић, изгубио битку са короном

Ванредне ситуације су једноставније од политичара

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала