Турска компанија: Спремни смо да произведемо милионе доза руске вакцине

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПроизводња вакцине "Спутњик Ве"
Производња вакцине Спутњик Ве  - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска фармацеутска компанија „VisCoran Ilac Sanayii A.S“ спремна је да произведе милионе доза руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) након предаје одговарајућих технологија, изјавио је председник одбора директора компаније Озтурк Оран.
„Након завршетка процеса предаје технологија између две земље, моћи ћемо да произведемо милионе доза у Турској“, рекао је он у интервјуу за агенцију „Демирорен“.

Према његовим речима, турска фармацеутска компанија започела је преговоре са Руским фондом за директне инвестиције још у априлу прошле године.

„Спровели смо истраживање и почели да водимо преговоре са Русијом водећи се тиме да би вакцина могла да буде ефикаснија. Наши преговори су настављени, у јулу су дошли до одређене тачке и 16. августа смо потписали споразум са Руским фондом у нашој земљи. Већ су нам предати сви документи и подаци неопходни за заједничку производњу вакцине. Предали смо их Министарству здравља Турске“, објаснио је директор компаније.

Како је рекао Оран, ситуација је тренутно „у завршној фази процеса у Министарству здравља који се тичу производње“.

„Постоје и компаније са којима смо разговарали о производним капацитетима. Очекује се да ће се та вакцина производити у нашој земљи, као и извозити у друге земље, укључујући европске“, додао је.

Подсетимо, раније је Руски фонд за директне инвестиције потписао споразум са водећим турским фармацеутским произвођачем за производњу вакцине „Спутњик Ве“ у Турској и започео процес преноса технологије.

Вакцина „Спутњик Ве“ је направљена на провереној и добро изученој платформи аденовирусних вектора човека и већ је добила одобрење за примену у Русији, Белорусији, Аргентини, Уједињеним Арапским Емиратима, Мађарској, Србији, Боливији, Алжиру, Палестини, Венецуели, Парагвају и Туркменистану.

Инициран је и процес регистрације у Европској унији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала