Контаминирана намирница преплавила Европу, Србија са границе вратила пошиљку од 17,8 тона

CC0 / Pixabay / Сусам
Сусам - Sputnik Србија
Пратите нас
Гранична фитосанитарна инспекција Србије вратила је пошиљку од 17,8 тона сусама из Индије због присуства етилен оксида у количини већој од дозвољене, речено је Танјугу у Министарству пољопривреде.

За предметну пошиљку донето је решење о забрани увоза и у току је поступак враћања сусама испоручиоцу. 

Болови у стомаку због лоше хране - Sputnik Србија
Ризичне по живот: Избегавајте ових 5 отровних намирница

У Министарству пољопривреде напомињу да Гранична фитосанитарна инспекција током својих службених контрола врши контролу остатака пестицида, метала и других контаминената у храни, као и у храни за животиње. 

Истичу да се, између осталог, сусам и производи који садрже сусам пореклом из Индије редовно контролишу на присуство етилен оксида.

Тако је инспеција током својих редовних контрола извршила контролу и пошиљке зрна ољуштеног сусама пореклом из Индије количине 17.800 килограма.

Током контроле је узет узорак и послат на испитивање етилен оксида у овлашћену лабораторију. 

На основу лабораторијског испитивања утврђено је присуство етилен оксида у количини већој од дозвољене, кажу у Министарству пољопривреде. 

Хина преноси да су Хрватска и остале европске земље већ месецима преплављене контаминираним сусамом увезеним из

Састојци за пецива - Sputnik Србија
Које намирнице можете користити и пошто им истекне рок трајања
Индије, који садржи канцерогени пестицид етилен оксид због чега је и са хрватског тржишта повучен низ производа од сусама.

"Инцидент с пестицидом етилен оксидом којим су третиране семенке сусама већ је неко време предмет у оквиру система брзог узбуњивања за храну (РАСФФ) међу земљама чланицама ЕУ и трећих земља. Засад је утврђено да је сусам пореклом из Индије", рекао је директор хрватског одељења за РАСФФ Ален Петричевић агенцији Хина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала