У свемиру постоје неограничени извори енергије и преко њих можемо да трагамо за ванземаљцима /видео/

© Фото : ESO/S. BrunierРотирајућа црна рупа
Ротирајућа црна рупа - Sputnik Србија
Пратите нас
Црне рупе могле би да буду неограничен извор енергије које би напредне ванземаљске цивилизације могле да користе и то је потенцијални начин на који их можемо наћи, наводе астрофизичари у новом научном истраживању.

Технологија за прикупљање енергије могла би да оставља трагове на хоризонту догађаја црне рупе, граници иза које гравитација те космичке појаве постаје прејака и не дозвољава материји и енергији да побегну. То би могло да објасни неке од бакљи плазме које су научници приметили у близини ротирајућих црних рупа, наводи нова научна студија објављена у часопису „Физикал ривју Д“, преноси Лајвсајенс.

Црна рупа гута звезду - Sputnik Србија
Црна рупа покидала звезду: Снимљен несвакидашњи космички догађај /видео/

Иако је таква идеја тренутно на граници научне фантастике, будући да је најближа црна рупа удаљена од Земље више од 1.000 светлосних година и до ње је немогуће стићи, црне рупе би могле бити неисцрпан извор енергије за неку технолошки напредну цивилизацију.

Лука Комисо, један од аутора студије, професор на Колумбија универзитету у Њујорку, каже да је следећи корак како уочити да неко црпи енергију из црне рупе. То би омогућило Земљанима да уоче неку ванземаљску цивилизацију.

„Ми смо се у истраживању бавили само физиком. Али, сада радимо на томе да то применимо у реалности, односно да видимо како применити те налазе на потрагу за ванземаљским цивилизацијама и за каквим сигналом треба да трагамо“, рекао је Комисо.

Ово није први пут да научници наводе како је могуће извлачити енергију из црних рупа. Најпознатији такав предлог дао је Роџер Пенроуз још 1969. године, који је прошле године добио Нобелову награду за физику управо за изучавање црних рупа.

Комисо и коаутор Фелипе Асенхо, астрофизичар са Универзитета „Адолфо Ибањез“ у Чилеу, предлажу теорију по којој су бакље плазме на црним рупама настале преко магнетних реконекција, у којима се линије магнетног поља преплићу, прекидају и спајају.

Млечный Путь - Sputnik Србија
Супермасивна црна рупа нам је ближа него што се мислило: Ажурирана мапа Млечног пута

Такве магнетне реконекције честе су на површини звезда, као што је наше Сунце, где ослобађају невероватне количине енергије управо путем бакљи плазме које се крећу у супротним правцима, каже Комисо.

Док се те бакље које настају на звездама обрушавају назад на њих или бивају „испаљене“ у свемир, код црних рупа ствари стоје нешто другачије. Бакље које би пале назад добиле би негативну енергију, док би оне које би кренуле у свемир добиле додатну енергију од саме црне рупе, каже амерички астрофизичар.

„У будућности ће људи, захваљујући суперкомпјутерима, моћи да дођу до решења која је теорија за црпљење енергије из црних рупа најбоља“, рекао је Комисо.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала