Хрватска тражи од српске банке 700 милиона евра, а имовину не враћа

© AP Photo / Darko VojinovicХрватска, застава
Хрватска, застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако Југобанка већ три деценије у Хрватској не може да управља својом имовином, Трговачки суд у Сплиту од те банке тражи 700 милиона евра.

То је последњи и најјачи ударац српској банци којим треба да се намири потраживање Хрватске на основу старе девизне штедње грађана, преноси РТС.

Новчанице и ковани новац из целог света - Sputnik Србија
Хрватска би да „стави шапу“ на огромну имовину која припада Србији

Највише тужби Југобанка је поднела против државе Хрватске за повраћај некретнина, пословница и одмаралишта, а неколико против тамошњих фирми које су узеле кредите и никада их нису вратиле као ријечки „3. мај“. Све су решене у корист хрватске државе, као и ова последња - по тужби Хрватске против Југобанке.

Одлука по којој Југобанка треба Хрватској да исплати 700 милиона евра, само је последња у низу одлука на штету некада једне од највећих српских банака, оцењују у Агенцији за осигурање депозита.

Према речима правних заступника Југобанке у стечају, цео процес је од почетка, најблаже речено, био чудан - од покретања такозваног секундарног стечаја до стављања ван снаге претходно донетог решења да се изведу докази и одржи расправа.

„Уколико добијете судску одлуку у једном судском поступку у коме није било извођења нити једног доказа, онда је не можете другачије третирати него као исфабриковану судску одлуку која треба да служи као нека врста аргумента или нечега што ће у ствари покрити неспорну чињеницу а то је да је хрватско правосуђе конфисковало имовину српских предузећа у Хрватској“, указује адвокат Иван Симић, правни заступник Југобанке.

Поставља се питање одакле ће Хрватска наплатити потраживања, имајући у виду да Југобанка управо одлукама хрватских власти тамо више нема имовине.

„Ви тужите имовину Југобанке за коју нисте претходно нисте утврдили шта представља у самој Хрватској, управо из разлога јер је та имовина више пута конфискована и отета“, додаје Симић.

Из Агенције за осигурање депозита, која је стечајни управник банака у стечају, кажу да ће наставити да предузимају све расположиве правне радње како би се заштитила имовину и имовинска права Југобанке у Хрватској.

Срба у Хрватској најмање у историји: И даље су мета и вечни кривци, не смеју ни да кажу да су Срби

Агенцији и Југобанци су у овом случају на располагању ванредни правни лекови - захтев за ревизију и уставна жалба који ће бити поднети у законском року, а у случају неповољног исхода тих поступака биће покренут поступак пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Очекивани први корак Хрватске јесте покретање поступка за наплату судских трошкова када ће се пред нашим правосуђем наћи и захтев да признамо одлуку хрватског суда.

Адвокат Симић сматра да ће српско правосуђе умети да одговори на такве изазове.

На руку нам, међутим, не иде одлука Европског суда за људска права о изузећу - са ставом да Хрватска до 1997. године није била потписница европске конвенције о људским правима и темељним слободама, те да самим тим сви законски и подзаконски акти које је Хрватска доносила до тада не могу бити предмет њиховог разматрања.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала