„Светско првенство у тенису“: Ко, када и где?

© AP Photo / Steve ChristoТенисери Србије по освајању АТП купа 2020. године
Тенисери Србије по освајању АТП купа 2020. године - Sputnik Србија
Пратите нас
У уторак, 2. фебруара, почиње АТП куп – такмичење у којем Србија брани титулу, али и којем многи мало знају.

АТП куп је одговор Тениског савеза Аустралије и АТП-а Дејвис купу, дугогодишњем такмичењу тениских репрезентација, и важи за незванично Светско првенство у тенису.

Овај турнир организован је први пут почетком 2020. године, уједно и као припрема за аустралијско тениско лето и Аустралијан опен.

Прошле године турнир се одржавао у Бризбејну, Перту и Сиднеју, али је ове померен у Мелбурн како би се смањила путовања због вируса корона.

Титулу је освојила Србија, која је била у малтене истом саставу као ове године – играли су Новак Ђоковић, Душан Лајовић и Никола Ћаћић, док је уместо Филипа Крајиновића ту био Виктор Троицки.

​Промена у односу на прошлу сезону је та што ће ове учествовати само 12 екипа, док је прошле године било чак 24. Такође, наградни фонд је ове године 7.500.000 долара, дупло мање него прошле.

Наша репрезентација је у групној фази надиграла Француску (2-1), Чиле (2-1) и Јужну Африку (3-0), да би такође максималним резултатом савладала и Канаду у четвртфиналу.

Уследило је дуел са Русијом, где је Србија поново била неумољива, а онда и велико финале са Шпанијом – и пораз Лајовића од Агута, али победа Ђоковића над Надалом, као и Ђоковића и Троицког над Карењо Бустом и Лопесом у дублу.

На АТП купу се добијају АТП поени, за разлику од Дејвис купа, па тако играч који оствари све победе може да добије 500 бодова у синглу, односно 250 у дублу.

Занимљиво је и да се за победу добија мање бодова што је остварена против лошијег ривала. Тако, на пример, победа у групи против некога из Топ 10 доноси 75 бодова, а некога ко је рангиран од 51. до 100 позиције доноси 25 бодова.

​Репрезентације које учествују, поред Србије (Група А), су следеће:

  • Немачка (Група А): Зверев, Штруф, Кравиц, Мис
  • Канада (Група А): Шаповалов, Раонић, Дијез, Полански
  • Шпанија (Група Б): Надал, Баутиста Агут, Карењо Буста, Гранољерс
  • Грчка (Група Б): С. Циципас, Перволаракис, Каловелонис, П. Циципас
  • Аустралија (Група Б): Де Минор, Милман, Пирс, Савил
  • Аустрија (Група Ц): Тим, Новак, Освалд, Вајсборн
  • Италија (Група Ц): Беретини, Фоњини, Болели, Вавасори
  • Француска (Група Ц): Монфис, Пер, Мау, Роже-Вазлан
  • Русија (Група Д): Медведев, Рубљов, Карацев, Донској
  • Аргентина (Група Д): Шварцман, Пеља, Себаљос, Гонсалес
  • Јапан (Група Д): Нишикори, Нишиока, Меклахлан, Мацуи

АТП куп званично почиње другог фебруара од 10.00 по локалном времену, односно од поноћи (десет сати раније) по средњеевропском, а трајаће све до 6. фебруара, када је заказано велико финале.

Турнир ће отворити Србија и Канада на „Род Лејвер арени“ у оквиру Групе А, односно Аустрија и Италија на „Џон Кејн арени“ у оквиру Групе Ц.

Вреди поменути и да је Швајцарска дисквалификована са АТП купа јер је од истог одустао Роџер Федерер, најбољи тенисер те земље и тренутно четврти играч планете.

Новак Ђоковић и Филип Крајиновић - Sputnik Србија
Новак је свог пријатеља спасао „затвора“ /фото/

Правила АТП купа кажу да се репрезентације за тај турнир квалификују путем ренкинга свог најбољег играча, па су Швајцарци остали без учешћа с обзиром да је Стен Вавринка „тек“ 18. на планети.

Тенисери као што су Ник Кирјос (Аустралија) и Карен Хачанов (Русија) су решили да играју на неком од мањих турнира у Мелбурну који се истовремено одржавају, јер због тога што су трећи најбољи играчи своје земље не би имали загарантовано место у синглу.

Тако ће, на пример, све мечеве за Србију играти Ђоковић (1.) и Лајовић (26.), док ће Крајиновић морати да чека одустајање неког од њих двојице.

​► Све што је потребно да знате о „аустралијској тениској лудници“

Надал напао Ђоковића

Троицки из строгог карантина директно на турнир

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала