Зарадићете нешто, изгубићете све: Народна банка Србије упозорава на нови вид ризика на интернету

CC0 / pixabay / Празан џеп
Празан џеп - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2021
Пратите нас
Народна банка Србије упозорава грађане на потенцијалне опасности и ризике у трговању бинарним опцијама, наводећи да се ради о високо ризичним трансакцијама које често укључују и различите облике превара.

У последње време уочена је пракса рекламирања појединих електронских платформи које потенцијалним клијентима нуде могућност "лаке и брзе зараде" у кратком року и то путем трговања бинарним опцијама, наводи НБС у саопштењу.

Бинарне опције представљају изведене финансијске инструменте (финансијске деривате) у чијој основи се могу налазити различите врсте активе - роба (попут нафте), берзанских индекса, валутних парова, као и акција великих компанија - попут Епла, Тесле и слично). 

Сајбер криминал - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2020
Пет најчешћих превара на интернету: Како да се заштитите

НБС упозорава грађане да се ради о високо ризичним трансакцијама које често укључују и различите облике превара и да се као пружаоци ових "услуга" јављају платформе које не подлежу регулаторним, контролним, нити наџорним овлашћењима органа Републике Србије.

Пружање инвестиционих и брокерско-дилерских услуга у Србији не може се обављати без дозволе Комисије за хартије од вредности.

Стога, је препорука грађанима да пре него што одлуче да повере некоме свој новац или да инвестирају у неки финансијски производ - провере да ли лице или платформа који нуде одређене услуге имају дозволу за пружање инвестиционих и брокерско-дилерских услуга и давање инвестиционих савета.

На интернет презентацији Комисије доступни су, између осталог, регистар брокерско-дилерских друштава који поседују дозволу Комисије за пружање ових услуга и активности.

Како функционише трговина бинарним опцијама

Исплата по основу бинарних опција у потпуности зависи од успешности предвиђања да ли ће цена одређене активе забележити раст изнад или пад испод одређеног нивоа, у одређеном периоду.

Купац овакве опције покушава да предвиди смер кретања цене изабраног инструмента (раст или пад цене), као и временски период на који гласи оваква пројекција (минут, 15 минута, 60 минута…). 

Расте број смртних случајева повезаних са употребом мобилних телефона - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2020
Ако не желите да вас преваре одмах обришите 16 опасних апликација са ваших телефона

У случају успешно предвиђеног кретања цене, појединац остварује добит у форми фиксног унапред познатог дела уложеног новца (обично 70-80 одсто улога), коју му исплаћује брокерска кућа (електронска платформа), док у случају неуспешног предвиђања губи цео уложен износ (100 одсто улога).

С обзиром да се ради о предвиђању смера кретања цене у веома кратком року када промене цене углавном не зависе од фундаменталних показатеља, од посебног значаја је познавање техничке анализе, која се заснива на праћењу историјских података, односно коришћењу графичких приказа како би се идентификовали одговарајући "обрасци" у кретању цене основне активе који могу, али и не морају успешно да предвиде кретање цене у будућности.

Оваква стратегија је оријентисана на кратак рок и сматра се веома ризичном, чак и за инвеститоре са значајнијим искуством, кажу у централној банци и истичу да зато улагање у бинарне опције у великој мери има карактеристике клађења.

Зарада платформи се углавном базира на следећем:

У случају успешне процене, појединац остварује добит у износу нижем од уложеног новца (нпр. 70 одсто уложене суме), а у случају погрешне процене остварује губитак целокупног уложеног новца (100 одсто уложене суме).

Последица је да купац бинарне опције у просеку губи новац (систем је дизајниран тако да "шансе" у просеку иду у корист платформе).

Интернет платформе за трговање које нуде ове "услуге" не испуњавају потребне регулаторне захтеве, што оставља простор за многобројне преваре:

- Одбијање исплате иницијално уплаћених средстава или остварене зараде од стране платформе.

- Злоупотреба података о корисницима - неовлашћено прикупљање података о кредитним картицама, подацима из личних докумената (који су неопходни за регистрацију).

- Дисконекција између реалних тржишних кретања и котација приказаних на платформи - један од кључних извора превара односи се на манипулацију подацима од стране трговачких платформи по питању стварног кретања цена активе.

Кључни канал промоције оваквих платформи су њеб сајтови и друштвене мреже, чији је домет велики, при чему њихова популарност константно расте, у складу са све интензивнијим коришћењем социјалних мрежа, што посебно може бити изражено у условима пандемије када значајан део времена проводимо користећи електонске уређаје.

Рекламе које се пласирају потенцијалним корисницима најчешће обећавају брзу зараду, као и низ "погодности" које привлаче кориснике:

- Бонус депозит након регистрације - додатни новац који стоји на располагању за трговање.

- Бонус депозите за значајнији износ улога - повећање "награде" за кориснике са значајнијим улозима.

- Интернет презентације једноставне за коришћење (усер-фриендлy) и примамљивог дизајна.

Цео свет је препознао опасност

Потенцијалне опасности за грађане од послова са бинарним опцијама препознали су и европски регулатори, који су предузели регулаторне мере којима се привремено или трајно забрањује тржиште, дистрибуција и продаја бинарних опција становништву (малим инвеститорима). 

Стан - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2019
Хрватска легална превара: Узму субвенцију од државе, па купе стан од родитеља

Тако је European Securities and Markets Authority (ЕСМА) током 2018. и 2019. године својим одлукама у више наврата привремено забрањивала стављање на тржиште, дистрибуцију и продају бинарних опција малим улагачима, да би од јула 2019. године већина држава чланица ЕУ (укупно 25 држава чланица, као и неке државе ван ЕУ попут Норвешке и Велике Британије) трајно забраниле стављање на тржиште, дистрибуцију и продају бинарних опција малим улагачима.

На бројне опасности и ризике у трговини бинарним опцијама, као и повезане преваре, указали су и амерички регулатори, као и амерички ФБИ.

Народна банка Србије још једном позива грађане на опрезност и детаљно анализирање свих ризика потенцијалног улагања финансијских средстава у овакве и сличне производе који се сматрају високоризичним и који могу довести до значајних губитака, наведено је у саопштењу, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала