Зашто Запад жмури пред претњом о уједињењу Косова са Албанијом?

© WikipediaКарта "Велике Албаније"
Карта Велике Албаније - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Европска унија и САД као да су неми на претње Рамуша Харадинаја да ће Косово ујединити са Албанијом уколико Србија не призна самопроглашену независност Косова, јер није хомогена око косовског питања, али и јер су западне силе, односно Америка и ЕУ неусаглашене. Зашто Запад жмури пред најавама о уједињењу Косова са Албанијом?

Најаве о уједињењу Албанаца, ЕУ приписује предизборној кампањи Приштине, али то није разлог да ћути, сматрају саговорници Спутњика.

Албанац са Косва носи заставу Велике Албаније - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2020
Тирана формира Велику Албанију под покровитељством НАТО-а /видео/

Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику истиче да ЕУ не реагује на ове изјаве косовских лидера јер је уверена да је то предизборна реторика.

Запад жмури пред најавама о уједињењу Косова са Албанијом

 „Портпарол ЕУ је осудио те изјаве али онако како то чини Европска комисија, дакле ништа јасно или експлицитно већ је уопштено речено да такве идеје нарушавају мир и стабилност у овом делу Европе“, каже наша саговорница. Европска комисија и већина у ЕУ, додаје она, овакве изјаве схвата као део предизборне кампање на Косову јер се и Рамуш Харадинај и Аљбин Курти боре за освајање власти.

„У таквим условима у 99 одсто случајева речи се не бирају тако да оживљавање тих прастарих идеја о великој Албанији сада има сврху у придобијању гласова“, наводи Грубјешић.

Наша саговорница, с друге стране, уопште не сумња да таква идеја постоји и да би многи Албанци врло радо видели велику Албанију односно уједињено Косово са Албанијом али мисли да су такве идеје неоствариве и то је небројено пута речено свима.

Брисел мора бити одлучнији у осуди

„Уколико би се то схватало на другачији начин, онда би то значило оживљавање свих других великодржавних пројеката што би одвело у рекомпозицију западног Балкана. Верујем да је било реакција из ЕУ ка Приштини „иза сцене“, јер наравно ово јесте опасан концепт. Уколико је ЕУ стало до мира и стабилности у овом делу Европе морале би реакције да буду јасније и експлицитније“, напомиње Сузана Грубјешић.

Рамуш Харадинај - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2021
Радикализација у Приштини: Харадинај прети целом Балкану – на потезу Запад

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику и професор Факултета политичких наука подсећа да концепт велике Албаније не подржава ни исток ни запад. Разлог због чега се ЕУ не оглашава по овом питању, према његовом мишљењу, треба тражити у нејединству саме ЕУ.

„Европска унија нема кохерентан став када је у питању косовска независност и уопште статус Косова, јер пет њених чланица није признало независност Косова. Тако да она ову врсту расправе коју потеже део руководства у Приштини не сматра довољно релевантном. Пошто нема јединствен став према Косову генерално се и не оглашава“, каже Ђукановић.

ЕУ не види шта се ради у деловима Балкана

Душан Јањић из Форума за етничке односе је уверен да постоји више фактора због чега је ЕУ нема и то нису само избори, односно утисак да је у питању само изборна реторика.

„Европа је опседнута својим проблемима врло дуго и од 2015. не раде ништа озбиљно на Балкану, већ се баве својим проблемима. При том не разумеју да су тако Балкан препустили сопственој динамици, што може да се развије у разним правцима“, каже Јањић.

Егоцентрична политика ЕУ, додаје он, која се води унутар држава чланица доводи у питање њено функционисање и страшно подсећа на СФРЈ у распаду.

Косовски Албанци у униформама ОВК током церемоније Ноћ пожара у селу Преказ 7. марта 2017. на дан кад је 1998. убијен Адем Јашари.  - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2019
Чека ли Европа „велику Албанију“, па да настави интеграције

„Значи, Европа се очигледно страхом од економске кризе бави унутрашњим интересима нација држава, немају заједничку геополитику и када тога нема, пропуштају ствари као што је ова као да нису на њиховој територији“, додаје наш саговорник.

„Бајденова“ Америка ће се бавити собом

Јањић каже да није сигуран да ће идеја о стратешком партнерству ЕУ и Америке заживети са оваквом Европском унијом.

„Бајденова Америка ће се бавити собом. То је озбиљан проблем и за нас и за Косово, јер ако се велике силе међусобно неусаглашавају него се позиционирају, а то се дешава, онда мало политичари, они који су за велике државе користе простор за своје идеје, у овом случају за велику Албанију“, објашњава Јањић.

Ово је период, закључује Јањић, када велике силе морају озбиљно да се баве овим делом света јер се чини да нема никаквог оријентира/центра који контролише ситуацију, како не би дошли пред свршен чин што би неминовно распламсало страсти, ако не и нешто горе.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала