Медији: Америка повећава војно присуство на Балкану - распоређује додатне снаге у Грчкој

CC BY 2.0 / DVIDSHUB / Амерички војници у саставу НАТО
Амерички војници у саставу НАТО - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2021
Пратите нас
У ревидираном споразуму САД и Грчке о војној сарадњи предвиђено је да се амерички војници распореде на десетине објеката у овој јужној балканској држави, пишу медији.

Ово је друга промена споразума за три године. Последња је била 2019. године.

Нови споразум предвиђа проширење америчке базе Суда, давање Американцима на коришћење инфраструктуре база Стефановикио, Лариса и Александруполис. Поред тога, Пентагон ће, према споразуму са Грчком, моћи да користи сваки војни објекат у земљи. Раније су САД имале само базу на Криту.

Како пише „То Вима“, Вашингтон „захтева“, као прво, „привремено продужење споразума на период, од око пет година“ како се сваке године не би мењао. Под два, САД желе да добију нова места за распоређивање војника. Како наводи лист, Вашингтон је предао документ са више од 20 нових места.

Прављење нове сталне базе, као што је на Криту, није тема разговора. У подручјима, где Американци предлажу распоређивање својих војника, „грчка и америчка војска већ пролазе заједничку обуку“ или су већ део инфраструктуре НАТО-а. Због тога, неће бити проблем да се реализације споразум, пише грчки лист.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала