Европски комесар: Производња „Спутњика Ве“ у Европи неће решити проблеме ЕУ

© Sputnik / Chedly Ben Ibrahim / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина "Спутњик Ве"
Руска вакцина Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2021
Пратите нас
Производња руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Европској унији ће након одобрења Европске агенције за лекове (ЕМА) трајати око годину дана и неће моћи да утиче на ситуацију са пандемијом у земљама ЕУ, изјавио је европски комесар за питања унутрашњег тржишта Тјери Бретон.

„Изузетно поштујем руске научнике и зато немам разлоге да сумњам у њихову вакцину. Али мој задатак као европског комесара је да обезбедим довољно доза вакцине“, истакао је Бретон.

Како је рекао, уколико вакцина добије одобрење у наредним недељама или месецима и буде пронађен начин за њену производњу у Европи, биће потребно најмање 10-14 недеља пре него што се прва серија произведе.

„Што да не, али то неће бити одговор на наше данашње проблеме“, сматра европски комесар.
Терет са руском вакцином против вируса корона Спутњик Ве  (Sputnik V)  - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Три разлога због чега би ЕУ требало да купи руске вакцине „Спутњик Ве“

Истовремено, Бретон је изјавио да ЕУ планира да произведе 420 милиона доза вакцина против короне до средине јула.

„Рачунамо да ћемо до 15. јула моћи да произведемо 420 милиона доза вакцина протов ковида 19“, рекао је он за телевизију „ЛЦИ“ и додао да ће то бити довољно да се обезбеди колективни имунитет.

Подсетимо, европски комесар је раније изјавио да Европској унији није потребна руска вакцина против короне „Спутњик Ве“, јер су у ЕУ одобрене четири друге вакцине против короне, што ће бити довољно за стварање колективног имунитета. Пре тога је изјавио да не сумња у квалитет „Спутњика Ве“, али да је познато да Русија има „потешкоће са производњом ове вакцине“.

С тим у вези, заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко истакао је да су институције Европске уније покренуле кампању дезинформације и дискриминације руске вакцине.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала