Руски споменик „Мајка отаџбина зове!“ попуцао од главе до пете /видео, фото/

© Sputnik / Vladimir AstapkovichСпоменик "Мајка-отаџбина зове!"
Споменик Мајка-отаџбина зове!  - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Пратите нас
Величанствени споменик „Мајка отаџбина зове!“ висок 85 метара од главе до пете је попуцао и прекривен је мрљама, иако је комплетна рестаурација статуе завршена до 75. годишњице Победе над фашизмом у Другом светском рату, преноси телевизија „Звезда“.

Корисници друштвених мрежа скренули су пажњу на овај проблем. Они су приметили да је боја руку на скулптури избледела и да она наводно не трпи ветар и влагу. Како би се утврдило у чему је проблем, Министарство културе је послало у Волгоград специјалну комисију.

„Свака три месеца пратимо ситуацију, предузећемо мере и донети одлуке уколико буде потребно. Данас техничке карактеристике показују да је све у реду, хвала Богу“, рекао је заменик министра Сергеј Обривалин.

Током провере је утврђено да се на споменику појављују мање пукотине и мрље. Директор компаније која је недавно изводила реконструкцију споменика тврди да је то само проблем естетске природе.

​„Све пукотине су попуњене. Са бетонском конструкцијом је све у реду. Преостало је само да се доради естетика“, рекао је заменик шефа пројекта за обнову споменика „Мајка отаџбина зове!“ Сергеј Сирота.

​Подсетимо, рестаурација спољашњости некада највише статуе на свету, која је почела у марту 2019. године у Волгограду, завршена је у мају 2020. године пред обележавање 75. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату.

Иначе, скулптура је рестаурирана први пут од момента када је постављена.

Раније је „Звезда“ пренела да је споменик тежак осам хиљада тона очишћен од прљавштине и маховине, да му је враћена изворна боја, као и да су попуњене пукотине у бетону, чија је укупна дужина, према прорачуна рестауратора, износила 13 километара. Такође, обновљени су делови зарђале арматуре. Рестаурација споменика је коштала скоро 700 милиона рубаља (око 7.840.000 евра).

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала