Да ли ће Јокић испунити жељу покојне легенде?

© AP Photo / David ZalubowskiНикола Јокић на утакмици против Кливленда
Никола Јокић на утакмици против Кливленда - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Пратите нас
Српски кошаркаш Никола Јокић је на прагу да испуни једну од последњих жеља трагично преминуле НБА легенде, Кобија Брајанта.

Брајант, један од најбољих кошаркаша свих времена, је у 26. јануара 2020. године погинуо у паду хеликоптера у Лос Анђелесу.

Коби Брајант са породицом - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2021
Годину дана од трагедије: Коби је умро, али је и даље „жив“

Чувени Американац је током каријере освојио пет шампионских прстена НБА лиге, два пута био МВП финала, а појавио се на чак 18 Ол-стар мечева.

Поред бројних других награда био је и ментор многим кошаркашима, али и тенисерима, па је тако Новаку Ђоковићу усадио „Мамба менталитет“.

Коби је почетком 2019. године у серији објава разним кошаркашима дао занимљиве изазове, а међу њима био је и наш Никола Јокић.

Дианђело Расел је добио задатак да дође до Ол-стар меча, Пол Џорџ да буде најбољи дефанзивац сезоне, а Јокић – да буде најкориснији играч лиге, МВП.

​То је био последњи јавни изазов који је Брајант дао својим наследницима, а за сада је само један од њих тројице исти испоштовао.

Расел је исте сезоне успео да се нађе на Ол-стар утакмици, Џорџ још није био ни близу дефанзивног играча године, а Јокић би врло брзо могао да постане МВП.

Центар Денвер Нагетса тренутно води у борби за престижном наградом, испред центра Филаделфије Џоела Ембида, крила Милвокија Јаниса Адетокумба и бека Бруклина Џејмса Хардена.

Такође, репрезентативац Србије иза себе има најбољу сезону у историји НБА лиге када се гледа такозвани ПЕР, који код њега износи 34,36.

ПЕР је статистички параметар који је креирао Џон Холинџер и који мери допринос сваког играча узимајући у обзир и факторе који се, на пример, не разматрају у рачунању индекса.

Холинџер је анализирао индекс корисности играча и прилагодио га у зависности од тога да ли екипа тог играча игра брже или спорије, колико минута играч проводи на терену и колико допринесе за то време.

Леброн Џејмс у боловима због повреде зглова - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Све се намешта да Јокић испише историју српске кошарке у Америци

Иако амерички медији и даље нису у потпуности сигурни да би Никола требало да буде МВП, уколико буде задржао тренутни ниво, не дати му награду би се косило са логиком.

Јокићев ПЕР је тренутно бољи од најбољег у историји, који је остварио Јанис Адетокумбо сезоне 2019/20 и који износи 31,86, па је мало вероватно да Србин неће избити на чело вечне листе овог статистичког поретка.

У корист његовог случаја не иде само ПЕР, већ и чиста статистика, која каже да Јокић ове сезоне бележи 26,8 поена (57% из игре), 11,1 скок, 8,5 асистенција, 1,6 украдених лопти и 1,2 блокаде по мечу.

​У МВП трци ће битан бити и коначни пласман екипе сваког играча, као и број одиграних утакмица током сезоне.

Јокић ове године није пропустио ниједан меч, Адетокумбо је паузирао неколико пута, док је Ембид због повреде био ван терена више од три недеље.

Денвер је тренутно петопласирана екипа Запада, док Нетси и 76ерси заузимају прво, односно друго место Истока.

Екипа из Колорада неће нужно морати да има бољи учинак од свих у којима се налазе МВП кандидати, али ће далеко лошији пласман на крају сезоне, уколико до њега дође, свакако утицати на одлуку гласача.

Јокићу МВП награда може да ишчезне и због тога што стандардизован систем за одређивање најбољег у сезони не постоји, односно због тога што сува статистика није све.

​Гласање за МВП-а се често претвара у такмичење у популарности, па тако реч „најкориснији“ није увек оно што је најбитније у одабиру најкориснијег играча сезоне.

Амерички медији наставили да ниподаштавају Николу Јокића /видео/

Примера ради, 2011. године је МВП био руки Дерик Роуз, плејмејкер Чикаго Булса који су са њим на терену били бољи са укупно шест поена на 100 поседа.

Исте сезоне Двајт Хауард је водио Орландо Меџик са +8 док је био на терену на 100 поседа, чиме је, по дефиницији, био бољи од Роуза.

Ту се у расправу мешају ПЕР, учинак екипе, статистика, број одиграних утакмица, популарност и много тога другог, због чега су многи критиковали НБА лигу.

Да ли ће Јокић бити МВП време ће показати, али утисак је да ће морати да буде више него бољи од осталих како би му у Америци било указано поштовање које заслужује.

​► Европа није била место где је могао да порасте „српски једнорог“

Јокићева борба против неправде; „Пресмешно и ненормално“

Србију је напустио на мала врата, а сада свој простаклук брани – Србијом?!

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала