Црногорски министар: Са Србијом ћемо имати заједнички гранични прелаз, укидају се дупле границе

© Фото : Небојша ПоповићМладен Бојанић
Младен Бојанић - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Пратите нас
Из Министарства капиталних инвестиција Црне Горе саопштено је да се министар Младен Бојанић састао са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије Томиславом Момировићем са којим је разговарао о најважнијим аспектима сарадње у области инфраструктурних пројеката, железничког и авио-саобраћаја.

Црногорска страна за циљ има да се што пре наставе планиране активности на изградњи ауто-пута између Црне Горе и Србије, и с тим у вези данас је договорено да се већ у мају ове године потпише споразум о формирању заједничких тимова који ће радити на дефинисању контактних тачака будућег ауто-пута код Бољара, саопштио је министар Бојанић.

"По питању железничке инфраструктуре имаћемо заједничке радове и пројекте, а у наредних пар месеци ћемо у Бијелом Пољу имати и заједнички гранични прелаз, укидају се дупле границе, што ће смањити све царинске административне процедуре'', рекао је Бојанић.

У саопштењу се наводи да су министри првобитно разговарали о току пројекта изградње аутопута Е-763: Пожега-Бољаре, за који из Министарства капиталних инвестиција наводе да је од изузетног значаја за развијање путне комуникације и даље повезивање региона, преносе Вијести.

Заставе Црне Горе и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Порука ЕУ Црној Гори: Не отплаћујемо кредите које сте узели од других, бринемо због дуга Кини

"С тим у вези, Бојанић информисао је Момировића о тренутном статусу активности и плановима на пројекту са црногорске стране до границе код Бољара. Београд - Јужни Јадран од изузетне је важности за обје државе, јер не само да представља везу између Србије и Црне Горе, већ и у ширем контексту повезаће Румунију, Србију, Црну Гору и Италију", наводи се у саопштењу.

У саопштењу пише да је по питању сарадње у авио-саобраћају, Бојанић напоменуо да ће Црна Гора поводом случаја националне авио компаније "Монтенегро ерлајнс" упркос претходним проблемима, решити све заостале финансијске обавезе, додавши да ускоро почињу летови нове националне авио компаније, који се на релацији између Црне Горе и Србије очекују у јуну ове године.

"Нова авио компанија "То Монтенегра" ради на томе да што прије успоставимо ваздушни саобраћај Подгорица-Београд и Тиват-Београд, јер свакако су се те две дестинације показале као економски најисплативије и најкорисније по питању економске сарадње и протока људи а нарочито су важне за туристичку привреду Црне Горе", казао је Бојанић.

Момировић је истакао да је од бројних државних инвестиција у Србији у домену железничке инфраструктуре, путног, водног и авио-саобраћаја, један од кључних онај који ће да споји Београд и Подгорицу на ауто-путу Милош Велики.

"Сада изводимо радове на деоници од Чачка до Пожеге а врло брзо се спремамо да потпишемо комерцијални уговор за део пута од Пожеге преко Ариља, Ивањице, Дуге Пољане до Бољара. То је деоница од 107 километара, за нас јако значајна и стратешки важна, јер уколико ми повежемо и приближимо Србију и Црну Гору, Београд са Баром, ми потпуно подижемо економске перспективе грађана наше две државе", рекао је Момировић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала