Забрана СЗО стигла после годину дана, важи за све земље

© AP Photo / Anja NiedringhausЛого Светске здравствене организације (СЗО)
Лого Светске здравствене организације (СЗО) - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Пратите нас
Након више од годину дана од избијања пандемије корона вируса Светска здравствена организација (СЗО) затражила је од свих земаља да затворе пијаце на којима се продају животиње.

Како су пренели светски медији, од држава се захтева да се уведе комплетна забрана продаје живих животиња на традиционалним пијацама, с циљем да се спречи избијање неке нове пандемије попут ковида 19.

У саопштењу Светске здравствене организације, позивају се владе да суспендују трговину уловљених дивљих животиња, а посебно сисара.

Из СЗО поручују да, иако традиционална тржишта хране играју централну улогу у обезбеђивању хране за велике популације, забрана продаје живих дивљих животиња може заштитити здравље радника и купаца на пијацама.

Указано је да су неки од најранијих познатих случајева ковида 19 имали везу са велепродајним традиционалним тржиштем хране у Вухану у Кини, где су први пацијенти заражени корона вирусом били власници тезги, запослени на пијаци или редовни посетиоци, преноси британски лист „Гардијан“.

Привремене смернице су израђене заједно са Светском организацијом за здравље животиња (ОИЕ) и Програмом Уједињених нација за животну средину (УНЕП).

„У смерницама се позивају земље да, као хитну меру, обуставе продају заробљених живих дивљих животиња на пијацама хране“, поручују из СЗО.

„Животиње, посебно дивље животиње, извор су више од 70 посто свих нових заразних болести код људи, од којих су многе узроковане новим вирусима. Дивљи сисари, посебно, представљају ризик за појаву нових болести“, додају из СЗО.

СЗО је, такође, позвала владе да затворе делове прехрамбених тржишта на којима се продају живи дивљи сисари, уколико не буду успостављене одговарајуће процене ризика.

Према званично прихваћеним подацима, епидемија корона вируса кренула је из кинеске провинције Вухан, односно са једне од тамошњих традиционалних пијаца на којима локално становништво купује месо дивљих животиња, преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала