Новине у правилнику: Екскурзије само по Србији, матуранти могу и у иностранство

© AP Photo / Darko VojinovicШкола Душко Радовић
Школа Душко Радовић - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
Пратите нас
Ђачке екскурзије биће организоване искључиво у Србији у осам региона, за све ученике основних и средњих школа, изузев матураната, који ће и даље моћи да путују у иностранство, рекла је јуче председница актива директора школа општине Палилула Оливера Корошец.

То су новине у правилнику о екскурзијама који ће тек почети да се примењује, објаснила је Корошец гостујући на РТС-у.

Према њеним речима што се тиче екскурзија ове школске године спроведене су све процедуре како би деца ишла на екскурзије.

"То значи да смо у септембру, кроз годишњи план рада школа предвидели ђачке екскурзије и школу у природи, спровели јавне набавке, одабрали агенције које ће спроводити, потписали оквирне споразуме на основу интересовања родитеља и ученика и даље чекамо зелено светло", истиче Оливера Корошец.

Новим правилником означено је осам региона где ће ученици путовати. Ти региони су: Војводина, западна Србија са Таром, југозападна Србија, Златибор, Увац, Златар, јужна Србија Ниш и Врање, Ваљево, источна Србија, Београд са околином, ибарско-копаонички крај.

Ако ученици иду редовно на екскурзије од првог до осмог разреда, за очекивати је да су по завршетку основне школе обишли целу Србију, а то је и циљ једног оваквог организовања и поделе на регионе, нагласила је Корошец.

Она додаје да региони нису изабрани случајно. Биран је регион где може да се увеже више ствари које ученици могу да виде из различитих предмета.

"Ако узмемо на пример регион западне Србије, Златибор, Златар, Увац, имамо хидроелектране. У припреми за извођење екскурзија наставници ће пре одласка на екскурзију деци испричати чему оне служе. Имамо биљни и животињски свет, Белоглавог супа. Историја тог краја је јако значајна, географија, клима", навела је председница актива директора школа општине Палилула.

Она је додала да нови правилник разрађује, пре свега, план путовања, јер се он ради са ученицима, родитељима и запосленим односно онима који ће изводити екскурзије.

Истиче да се не може иста екскурзија изводити са ученицима нижих разреда као са децом старијег узраста.

"Ученицима од првог до четвртог разреда сама дестинација мора да буде ближа месту боравка јер не могу да издрже дуга путовања", рекла је Корошец.

Средњошколци ће наставити да обилазе земље које су обилазили и раније - Француску, Шпанију, Италију, Аустрију.

Неких посебних услови, сем оног што налажу ђачка путовања, неће бити осим онога што важи за све грађане који путују у датом тренутку, рекла је Корошец.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала