„Једино што обуздава САД су успеси Русије“: Зашто Америка прави глобални систем ПРО?

© Flickr / U.S. Missile Defense AgenАмерички одбрамбени систем за пресретање ракета ТХААД
Амерички одбрамбени систем за пресретање ракета ТХААД  - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2021
Пратите нас
Москва тврди да Америка намерава да обезвреди руски потенцијал нуклеарног обуздавања стварањем глобалног система ПРО, а медији пишу да САД планирају да уложе 18 милијарди долара у ракете-пресретаче како би се наводно заштитиле од Ирана и Северне Кореје. Стручњаци сматрају да је прави циљ америчке ПРО – ракетно-нуклеарни потенцијали Русије и Кине.
Русија је више пута изражавала своју забринутост због изласка САД из Споразума о противракетној одбрани и због тога што Вашингтон прави системе ПРО. Москва сматра да глобални систем ПРО није потребан Америци да би се одбранила од Ирана и Северне Кореје, него да би поништила ракетно-нуклеарни потенцијал Русије.
Како истичу експерти, страховања Русије нису без основа. Према њиховим речима, доказ да америчка ПРО уопште није усмерена на Иран и Северну Кореју је то што су Американци одбили да направе са Русијом заједнички систем ПРО. Русија је још 2000-их година изнела предлог да заједно раде на таквом систему, након изласка САД из Споразума о ПРО.
Осим тога, у Москви истичу да системи „Иџис“ (Aegis) са лансирним системима Мк-41 могу бити коришћени не само за пресретање, него и за лансирање крстарећих ракета, што те системе чини елементом офанзивног потенцијала Вашингтона.
Војни експерт Алексеј Леонков сматра да се Америка повукла из Споразума о ПРО 2002. године како би учврстила своју глобалну војну доминацију.
„САД су почеле да формирају нову стратегију муњевитог глобалног удара, где је систем ПРО играо кључну улогу. Нови план је предвиђао да Пентагон изврши превентивни, упозоравајући напад, уништавајући нуклеарни потенцијал Русије или Кине, након чега амерички ПРО системи довршавају све преостале ракете које полете као одговор на акције САД“, рекао је руски аналитичар у интервјуу за телевизију РТ.
Како каже, локација тих система указује на то да су усмерени против Русије и Кине.
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Русија: САД прећуткују планове о распоређивању новог нуклеарног оружја
„Амерички системи ПРО распоређени су на најбољим местима за пресретање руских ракета, стога су објашњења за Иран и Северну Кореју неубедљива“, истиче стручњак.
Сличног је мишљења и водећи експерт Центра за координацију истраживања „РИСИ“ Сергеј Ермаков.
„Противракетна одбрана је пре свега усмерена против геополитичких противника САД – Русије и Кине, иако се тиче и Ирана и Северне Кореје“, констатује стручњак.
Притом, Ермаков истиче да не постоји стопостотна гаранција да је могуће направити ПРО која штити читаву територију САД.
„Истовремено, покушај стварања таквог система може пружити њеним власницима лажни осећај сигурности. То, са друге стране, изазива даљу милитаризацију спољне политике САД. Сматрајући да је земља заштићена са свих страна, Вашингтон се може одлучити на неадекватне кораке, укључујући и то да први нападну своје противнике“, констатује експерт.
У таквим условима, сматрају аналитичари, Русија је принуђена да инвестира у модернизацију нуклеарне тријаде и прављење најновијих система наоружања који могу савладати било какве системе ПРО. Москва већ сада поседује такве системе.
„Вашингтон покушава да створи неравнотежу у нуклеарном оружју. Једино што обуздава САД су успеси Русије у прављену нових система наоружања који су део нуклеарне тријаде, укључујући хиперсонични блок 'Авангард' и ракете РС-28 'Сармат'“, закључује Леонков.
Подсетимо, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да Сједињене Америчке Државе у војној сфери рачунају на девалвацију руског нуклеарног потенцијала одвраћања, док истовремено развијају своје војно-космичке могућности и праве ненуклеарно наоружање за брз и веома прецизан напад.
Она је подсетила да су Сједињене Америчке Државе једнострано напустиле Споразум о противракетној одбрани и од тада је Вашингтон почео да распоређује широм света глобални систем противракетне одбране који се састоји од мобилног и стационарног противракетног оружја.
Према њеним речима, покушаји америчке владе да представе глобални систем као одбрамбени пројекат „нису ништа више од димне завесе“. Захарова је уверена да Вашингтон жели да стекне предност тиме што ће први моћи да изведе нуклеарни напад.
Пре тога је агенција „Блумберг“ саопштила да Пентагон планира да издвоји скоро 18 милијарди долара за развој, производњу и одржавање ракетних пресретача из Северне Кореје или Ирана, што ће бити прва велика одбрамбена набавка администрације председника Џоа Бајдена.
Бела кућа планира да направи 31 пресретач, укључујући десет који су планирани за тестирање. Они ће се налазити у базама на Аљасци, а сваки ће коштати приближно 498 милиона долара.
Прочитајте још:
 
 
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала