Суд у Хагу одбио жалбе, Тачи остаје у притвору

© AP Photo / Jerry LampenХашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу
Хашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
Некадашњи политички лидери ОВК Хашим Тачи и остали шефови те паравојске остају у притвору Специјалног суда у Хагу пошто је Веће Апелационог суда одбацило жалбе одбране.
Веће Апелационог суда у Хагу потврдило је притвор некадашњем главном главном команданту ОВК и бившем косовском председнику Хашиму Тачију, као и осталим шефовима те паравојске, преноси РТС.
Веће је 30. априла донело четири одлуке којима је одбацило жалбе одбране Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија на одлуке судије за претходни поступак, којима су овој четворици одбијене молбе за привремено пуштање на слободу, објављено је на сајту Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу.
Тачи и остали су у фебруару тражили од судије за претходни поступак да им укине притвор и пусти их на привремену слободу, што је судија одбио, а они су се жалили.
Специјализовано тужилаштво Косова је потом затражило од жалбеног већа суда да у целости одбије жалбе и потврди решења којима им је продужен притвор.

Оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности 

Хашим Тачи и остали су ухапшени 5. новембра 2020. године. Тачи је претходно поднео оставку и предао се хашком суду.
Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени је за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.
У оптужници Специјализованог тужилаштва Косова се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.
Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни уцесници у непријатељствима.
Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе према оптужбама индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала