Пет принципа Европског парламента за регулисање односа са Русијом

© AP Photo / Stephanie Lecocq, PoolЛидери Европске уније на самиту ЕУ у Бриселу
Лидери Европске уније на самиту ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Пратите нас
Комитет за међународне односе Европског парламента саставио је нацрт извештаја у којем су изложени основни принципи за изградњу односа ЕУ и Русије.
Први предвиђа изградњу „демократског друштва“ у Русији које ће се борити против „пропаганде на руском језику“. Као средство реализације, предвиђено је отварање телевизије која ће емитовати програм 24 часа.
Руководству ЕУ се препоручује да размотри опцију непризнавања састава Државне думе, након јесењих избора, ако их ЕУ прогласи фалсификованим.
Аутори извештаја сматрају да се Русији треба рећи које користи она може имати у случају покретања демократских промена. У питању је поједностављено добијање визе, програми инвестиција у слободно и стратешко партнерство.
Осим тога, предлаже се да се за Русију усвоји стратегија развоја за земље "Источног партнерства" коју је својевремено покренуо Брисел ради јачања сарадње са државама бившег СССР-а.
У Европском парламенту су нагласили да, ради "заштите демократије у целом свету", ЕУ треба да се удружи са САД, и да, приликом изградње сарадње са Москвом, увек узима у обзир питања поштовања људских права и одржавања слободних избора.
Као први корак аутори пројекта позивају европске државе да прекину сарадњу са Русијом око "Северног тока 2".
У тачки која је посвећена обуздавању "руске агресије", ЕУ предлаже удруживање напора са НАТО-ом и међународним партнерима ради вршења притиска на Москву како би се спречило њено "мешање" у послове региона "Источног партнерства" и примора да врати "окупиране територије источних држава-суседа ЕУ".
На крају извештаја, аутори су нагласили да у случају наставка "агресивних акција", ЕУ треба да размотри опцију искључења Русије из платног система СВИФТ. Руководству Уније је предложено и да састави план за смањење зависности од испорука руског гаса и нафте све док се у Кремљу налази садашње руководство.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала