Тешке оптужбе бившег Нетанијахуовог савезника: Ушао у сукоб с Хамасом да би издејствовао нове изборе

© AFP 2023 / Wolfgang KummАвигдор Либерман
Авигдор Либерман - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Пратите нас
Лидер странке Наш дом Израел Авигдор Либерман оптужио је премијера Бењамина Нетанијахуа да је ушао у сукоб са Хамасом како би издејствовао нове изборе у земљи.
Бивши Нетанијахуов савезник је у суботу у интервјуу за Канал 12 навео да тензије нису морале да добију овакав развој и оценио да је стратешки циљ актуелног сукоба да се побољша Нетанијахуов статус у израелској јавности како би земљу "увукао у пете изборе".
"Докле год је мандат за формирање владе у рукама (мандатара) Јаира Лапида, Нетанијаху ће одржавати конфликт", тврди Либерман.
Он је Нетанијахуа назвао "сарадником Хамаса", наводећи да је у интересу и израелског премијера и те организације да се непријатељства наставе, преноси "Тајмс оф Израел".
© AP Photo / Bernat ArmangueНетанијаху и Авигдор Либерман у доба када су тесно сарађивали. Либерман, лидер странке Наш дом Израел, постао је највећи Нетанијахуов конкурент на десници, када је поднео оставку на место министра одбране у Нетанијахуовом кабинету у знак протеста због прекида ватре у појасу Газе, који је назвао "предајом терору".
Нетанијаху и Авигдор Либерман у доба када су тесно сарађивали. Либерман, лидер странке Наш дом Израел, постао је највећи Нетанијахуов конкурент на десници, када је поднео оставку на место министра одбране у Нетанијахуовом кабинету у знак протеста због прекида ватре у појасу Газе, који је назвао предајом терору. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Нетанијаху и Авигдор Либерман у доба када су тесно сарађивали. Либерман, лидер странке Наш дом Израел, постао је највећи Нетанијахуов конкурент на десници, када је поднео оставку на место министра одбране у Нетанијахуовом кабинету у знак протеста због прекида ватре у појасу Газе, који је назвао "предајом терору".
Либерман сматра да зарад безбедности становишта Израела, сукоб мора да се заврши разоружавањем Хамаса у оквиру договора о економској помоћи Гази и враћањем тела два израелска војника која држи Хамас.
"Ако се то не догоди, борили смо се ни због чега", рекао је Либерман, пренео је Танјуг.
Председник Израела Рувен Ривлин одлучио је 5. маја да мандат за састав нове владе повери лидеру опозиције Јаиру Лапиду.
Ако опозиција успе да формира владу то ће значити крај владавине Нетанијахуа, а у противном у Израелу би на јесен могли да буду одржани пети избори од априла 2019.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала