Пашињан: Потписаћу нови документ са Бакуом

© Фото : МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан
Премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Вршилац дужности премијера Јерменије Никол Пашињан изјавио је да намерава да потпише нови документ са Бакуом након трилатералних преговора са учешћем Русије и Азербејџана.
„Трилатерални преговори између Јерменије, Русије и Азербејџана су у току. Одлуке, према којима су достигнути прелиминарни договори са међународним партнерима, стопостотно одговарају интересима Јерменије. Ако Азербејџан испуни договоре и под условима које смо договорили, да, потписаћу тај документ“, рекао је Пашињан на састанку владе.
С тим у вези, није хтео да открије детаље јер је документ за сада радни.
Истовремено, вршилац дужности премијера изјавио је да је прецизирање и на крају демаркација јерменско-азербејџанске границе у интересима и Јеревана и Бакуа, да представља гаранцију безбедности Јерменије, али да то није једноставан процес.
Град Физули. Азербејџанска војска преузела је контролу над њим током војних операција у Нагорно-Карабаху у октобру 2020. године - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Азербејџан одговорио Јерменији: Не политизујте, зашто се обраћате ОДКБ-у
Јерменске власти имају снажну политичку вољу за регулисањем ситуације у Нагорно-Карабаху, како би дугорочно искључиле могућност рата и покренуле миран период за Јерменију и јерменски народ, додао је Пашињан.
Он је такође упозорио да је ситуација на јерменско-азербејџанској граници напета, као и да се око 500-600 војника Оружаних снага Азербејџана налази на територији Јерменије.
„У политичком смислу наше акције су следеће – не дозволити да ситуација измакне контроли, учинити све као би се спречио војни сукоб и учинити да азербејџанске Оружане снаге напусте јерменску територију“, објаснио је в.д. премијера.
Раније је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров сматра да би Русија могла да постане посредник у решавању питања везаних за демаркацију границе између Јерменије и Азербејџана.
Претходно је јерменско Министарство одбране саопштило да су азербејџански војници покушали да помакну своје положаје на територије градова Варденис и Сисијан на југу Јерменије, што Јереван сматра провокацијом. Пашињан је рекао да процесе који се одвијају на граници са Азербејџаном не би требало сматрати демаркацијом. 
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала