Да ли ће еко-куће заживети у Србији

© pixabay.comЕко-куће
Еко-куће - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Све већи број купаца у Србији определе се за еколошки тип куће, најчешће зато што сматрају да је то исплативо. Наиме, према речима стручњака, потрошена енергија код еко-кућа једнака је оној коју објекат произведе.
Вељко Каличанин, власник фирме која се бави градњом еко-кућа каже да се цена квадрата еколошких објеката креће од 280 евра па навише.
Купци се често опредељују за систем „кључ у руке“ који је скупљи, али важно им је то што у кућу могу да се уселе за свега два месеца.

Сива градња мање кошта

Најзаступљенији систем градње потиче са подручја Скандинавије, каже саговорник.
„Будући власници могу да се одлуче за 'сиву градњу' или градњу по принципу 'кључ у круке', самим тим цена кућа варира. Квадрат сиве градње кошта 280 евра, док је систем у ком добијете све готово 440 евра по квадрату. Некада та цена може да буде већа, а усељење може да буде за месец и по до два“, прича власник фирме Вељко Каличанин.
Материјали морају да буду еколошки, док дрво преовлађује у градњи, каже он.
„Код нас у фирми систем градње је базиран на еколошким материјалима. Првенствено се користи дрво, вуна, која се налази у зидовима и служи за изолацију јер еколошка. Фасада је дрвена. Сви материјали који се користе у изградњи куће су сертификовани, док је сировина увозна“, додаје он.

Изолација је пресудна

При изградњи овог објекта изолација мора да буде квалитетна и одређене дебљине, да би одржавала топлоту или хладноћу, зависно од годишњих доба.
Штампане куће - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2020
Штампане куће из Чачка готове за 15 сати: Зидани и монтажни објекти постају прошлост
„Изолација игра пресудну улогу, налази се у зидовима, плафону и крову и њена дебљина мора да буде између 25 и 30 центиметара, да би постојала ефикасност. Стандард осталих монтажних кућа је изолација дебљине од 10 центиметара“, каже Каличанин.
Ако се будући власници еколошких кућа одлуче за систем „кључ у руке“, на тај начин не брину о само о градњи већ се усељавају у готов објекат, а намештај узимају по својој жељи.
„Предност еколошких кућа је бржа градња, док паралелно може да се гради темељ на плацу, и да се склапају делови куће у радионици. Од једног до два месеца кућа може да буде комплет готова. Купци у Србији се више одлучују за овај систем, да не морају ништа да раде око куће. На њима је само да купе жељени намештај и да се уселе у објекат“, додаје он.

Нулта потрошња као циљ изградње

При изградњи еколошких кућа архитектура настоји да смањи разне негативне утицаје на околину. Рециклирани и половни материјали су значајни за одрживост архитектуре објаснио је Владимир Ловрић, дипломирани инжињер архитектуре.
„Одржива архитектура настоји да смањи негативан утицај на животну средину повећањем ефикасности и умерености у коришћењу материјала, енергије и развоја простора. Квалитетном термичком изолацијом са спољне стране зидова зграде, квалитетном столаријом и браваријом са троструким застакљењем, могуће је смањити потребе за грејањем и хлађењем“, каже Владимир Ловрић.
Девојчица у дворишту - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2020
Корона променила тржиште некретнина — појавио се нови тренд
Употребом лед сијалица и система паметних кућа могућа је градња еко-куће будућности са нултом потрошњом, тј објекта који производи исту количину енергије коју и потроши.
„Одржива архитектура укључује и коришћење рециклираних или половних материјала. Смањење у коришћењу нових материјала ствара одговарајуће смањење садржане енергије, која се користи за њихову производњу“, додаје он.
Коришћењем свих елемената соларних система могуће је да се добије кућа која је енергетски ефикасна.
„Еколошки принцип подразумева и обавезно коришћење обновљивих извора енергије, посебно соларне. Коришћењем свих елемената пасивних соларних система, могуће је добити енергетски ефикасну кућу која штеди енергију. Додатном употребом активних соларних система, колектора за загревање топле воде и фотонапонских панела за претварање сунчеве у електричну енергију могуће је добити нулте енергетске куће“, објаснио је Ловрић.

Блато и сено све популарнији

Дрво, опека, камен, слама и блато не само да су опет у тренду, него се савремене еко-куће не могу ни замислити без њихове делимичне или потпуне употребе приликом изградње, рекао је Ловрић.
„Принципи уједињују проверене савремене технологије са коришћењем класичних материјала и традиционалних начина градње је често примењив. Коришћењем природних, незагађених материјала из нашег окружења, смањујемо потрошњу енергије“, тврди он.
Грађени као произвођачи електричне енергије
На лето ове године, грађани који се одлуче да поставе соларне панеле на своје куће или зграде ће моћи да уштеде струју, а исплативост панела је од седам до десет година.
„Такође, грађани ће већ од лета ове године моћи да постану произвођачи електричне енергије, ако се одлуче да инсталирају соларне панеле, без обзира на то да ли живе у кући или стану, на основу чега ће им се умањивати рачуни за струју. Век соларних панела је 25 година, а инвестиција у њих може да се исплати за седам до десет година“, подсећа Владимир Ловрић.
Дотрајалу столарију могуће је заменити помоћу субвенција које нуди држава, а које износе и 50 посто од цене прозора и врата који ће се наћи у стану, преноси портал „Каматица“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала