Јовановић: САД су створиле Косово, оне могу и да га растуре ако им то буде у интересу

© Медија центарВладислав Јовановић
Владислав Јовановић - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Пратите нас
Бивши амбасадор и министар спољних послова Владислав Јовановић каже да ће САД користити Аљбина Куртија у даљем покушају да "истерају Београд из политичког склоништа у коме се ослања на међународно право и легалитет, на отворенији простор у коме би одустао од става да неће признати независност Косова".
Поводом најављеног сусрета руског и америчког председника Владимира Путина и Џозефа Бајдена, који је заказан за 16. јун у Женеви, бивши југословенски дипломата наводи да ће поменути сусрет бити "посвећен пре свега решавању осетљивих питања заштите од проблема ширења нуклеарног и ракетног наоружавања и наглашава да је Балкан место сукоба њихових интереса, али у овом тренутку не представља проиритет".
"Балкан је место сукоба њихових интереса, али у овом тренутку не представља приоритет. Не верујем да ће Бајден од Путина захтевати да заузме неутралнији став када је овај регион у питању“, каже Јовановић за Косово онлајн.
По његовим речима, Америка ће користити Аљбина Куртија у даљем вршењу притиска на Србију у циљу изласка из политичког склоништа на отворенији простор.
"Косово је у америчким рукама, Америка га је створила и може и да га растури, уколико је то у њеном интересу. Сматрам да они користе Аљбина Куртија као што су некада користили Рамуша Харадинаја коме су допустили да годину и по дана држи таксе наметнуте Србији, без икаквих санкција. Таксе су лошије утицале на живот грађана Косова, али оне су заправо имале за циљ даљу дестабилизацију дијалога и позиције Србије у преговорима. Као што су користили Харадинаја, сада користе Куртија као средство притиска на Србију. Америка није задовољна садашњим принципијелним ставом Србије и желе да је извуку на отворенији простор у коме се неће заклањати иза става да се неће одрећи Косова. Курти је ту да извуче Србију из такта, јер су на страни Србије легалитет и међународно право на које, са друге стране, не може да утиче ни демонстрација силе која остаје као средство притиска".
По његовим речима, војне вежбе које су се претходних недеља одвијале на Балкану такође су део припрема за предстојећи сусрет два председника.
"Војне вежбе које су се одвијале на Балкану су такође део припреме за предстојећи сусрет два председника. Притисак иде у два правца, према Русији којој је демонстрирана војна моћ на Балкану, што треба да пошаље поруку Русији да се држи подаље од региона и порука Србији да је острво у мору земаља које имају подршку Америке. Статус војне неутралности који има Србија захтева стални опрез и напор у одржавању пријатељских односа са актерима на међународној сцени“, истиче Јовановић.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала