Русија одбила да изда дозволу за слетање аустријској и француској авио-компанији

CC BY 2.0 / A.S. Kanaan / AIR FRANCEАвион компаније "Ер Франс"
Авион компаније Ер Франс - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2021
Пратите нас
Авио-компаније „Austrian Airlines“ и „Air France“ отказале су летове за Москву, јер руска страна није пристала на промену маршруте летова који заобилазе Белорусију.
Представник француске компаније саопштио је за Спутњик да је лет АФ1154, који је требало да иде из Париза у Москву, одложен. Исто се десило и са летом Беч-Москва компаније „Austrian Airlines“. 
Како су навели у компанији „Air France“, путницима је понуђено или да одложе лет за неки други датум, или да им се врати новац за карту.
„Компанија ’Austrian Airlines’ до даљњег је обуставила летове изнад белоруског ваздушног простора на основу препоруке Агенције за ваздухопловну безбедност ЕУ (ЕАСА). Из тог разлога такође је потребно прилагодити маршруту лета из Беча у Москву. Промене путање лета морају одобрити власти. Руске власти нам нису дале ову дозволу. Због тога је ’Austrian Airlines’ био принуђен да откаже данашњи лет из Беча за Москву“, саопштила је аустријска компанија на захтев за коментар поводом отказивања јутарњег лета из Беча у Москву.
У среду је ЕАСА препоручила европским авио-компанијама да избегавају ваздушни простор Белорусије до краја међународне истраге инцидента са принудним слетањем авиона компаније „Рајан ер“ у Минску.

Инцидент са принудним слетањем у Минск

Авион компаније „Рајан ер“, који је летео из Атине за Виљнус, принудно је слетео 23. маја на аеродром у Минску због саопштења да је подметнута бомба. На лице места су упућени деминери. Информације о минирању није потврђена, а Истражни комитет Белорусије саопштио је да је покренуо кривични поступак због лажне пријаве о минирању.
Авион белоруске компаније Белавија - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Белорусија о забрани летова: Ако треба, летећемо и преко Северног пола
Белоруски активисти за људска права саопштили су да је оснивач канала на Телеграму „Некста“, који се у Белорусији сматра екстремистичким, Роман Протасевич, летео овим авионом и да је приведен приликом провере докумената на аеродрому у Минску. Протасевич је у овој земљи стављен на списак лица умешаних у тероризам. Против њега је покренут кривични поступак по неколико основа, укључујући и за „организовање масовних нереда“. Њему прети казна до 15 година затвора. Заједно са Протасевичем, у Минску је приведена и дрћављанка Русије Софија Сапега.
Белорусија је, са своје стране, саопштила да је саопштење о минирању авиона стигло на електронску пошту минског аеродрома. Командант посаде сам је донео одлуку да слети у Минску. Није се радило ни о каквој принуди, саопштио је командант белоруских ваздушних снага Игор Голуб. Белорусија је спремна да преда снимке диспечера како би потврдила да је у праву. Међутим, како је саопштило Министарство спољних послова Белорусије, за сада ниједна европска земља није изразила жељу да се са њима упозна.
То је изазвало критику Запада, иако се пракса принудног слетања авиона дешавала и раније. Најзначајнији случај било је присиљавање авиона боливијског председника Ево Моралеса да слети у Беч 2013. године. Разлог за то су биле гласине да се заједно са председником у авиону налази и бивши агент ЦИА Едвард Сноуден, који је у Сједињеним Америчким Државама оптужен за одавање државних тајни.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала