Истраге због злоупотреба буџета: Европско јавно тужилаштво почело са радом

© AP Photo / Markus SchreiberЗастава ЕУ
Застава ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2021
Пратите нас
Европско јавно тужилаштво, задужено за спровођење кривичних истрага и гоњења због злоупотреба буџета ЕУ, данас је званично почело са радом.
У питању је прво наднационално европско јавно тужилаштво, са седиштем у Луксембургу, на чијем се челу ЕУ јавни тужилац, Лаура Ковеши.
Поред главног јавног тужиоца, делегирана су и 22 европска тужиоца, који се налазе у државама чланицама које учествују у овој појачаној сарадњи.
Поводом почетка рада, Лаура Ковеши је истакла да је у питању огромна одговорност која ће директно утицати на фундаментална права грађана Европе.
„Ми смо први стварно ефикасан инструмент за одбрану владавине права у ЕУ. Наш успех је питање кредибилитета ЕУ“, поручила је Лаура Ковеши.
Европско јавно тужилаштво задужено је за спровођење кривичних истрага и гоњења у случајевима превара које се односе на јавне расходе и приходе, превара у вези са ПДВ-ом (ако укључује две или више држава чланица и вреди најмање 10 милиона евра), прања новца од имовине проистекле из обмањивања буџета ЕУ, активне и пасивне корупције или присвајања које утичу на финансијске интересе ЕУ, као и учешћа у злочиначкој организацији ако је фокус њених активности вршење кривичних дела против буџета ЕУ.
У Бриселу наводе да ће то тужилаштво спроводити истраге и гоњења у потпуности независно од Европски комисије, других институција и тела ЕУ, као и од држава чланица.
Допуниће рад и сарађивати са другим телима и агенцијама ЕУ, као што су ОЛАФ, Евроџаст и Европол, као и са надлежним органима држава чланица који не учествују у европском тужилаштву.
Очекује се да ће Европско јавно тужилаштво истраживати приближно 3.000 случајева годишње, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала