Изненађење за пример - Како у Русији гледају на избор патријарха Порфирија /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2021
Пратите нас
Мислим да су овде јако битни ти неки први кораци које је патријарх Порфирије направио, неке једноставне ствари које су изазвале велико интересовање и изненађење у позитивном смислу. Чак га неки богослови и познати свештеници у Русији наводе као пример, каже јеромонах Игњатије Шестаков.
Он је у емисији „Док анђели спавају“, говорећи о томе како је руски православни свет реаговао на избор патријарха Порфирија и његовој улози у православљу у Русији, рекао и да је поглавар СПЦ у време док је још био владика, у Русији био познат као монах због манастира Ковиљ.

Патријарх Порфирије – изненађење за пример

„Ковиљци су долазили код нас, али тада он можда у Русији није био толико познат као неки ваши старији црквени људи које ми сви знамо. Тако да су у првом тренутку црквени коментатори реаговали рекавши да је он добар монах, да је богослов и да има велико искуство као архијереј. Али, мислим да су овде јако битни ти неки први кораци које је он направио, неке једноставне ствари које су изазвале велико интересовање и изненађење у позитивном смислу. Чак га неки наши богослови и познати свештеници наводе као пример и то су неке једноставне ствари које привлаче пажњу, попут тога да је отишао на Косово у време поста“, каже отац Игњатије.
Гост Марине Рајевић Савић додаје и да се може рећи да је патријарх Порфирије једна од најпопуларнијих личности у православном свету, поготово сада када постоји разочарење у неке друге црквене поглаваре.
„Просто, сама фигура српског патријарха сада је добила неку додатну тежину у православном свету. Лично мислим да патријарх Порфирије потпуно одговара том задатку и свим тим надама са којим сада и у Русији гледају на српског патријарха“, каже отац Игњатије и додаје да се нада да ће поглавара СПЦ ускоро видети у Русији.
Са ауторком емисије отац Игњатије говорио је и о бројним другим темама, попут тога да ли је Сретењски манастир у Москви нови модел манастира за 21. век, али и о духовном имунитету хришћана и том какву смо опомену добили у виду корона вируса. 
Јеромонах Игњатије Шестаков рођен је 1974. године у Москви. Одрастао је у родном граду, а студије на одсеку историје Јужних Словена завршио је на Универзитету Ломоносов, где је и специјализирао на историји Српске православне цркве. У Русији је познат као стручњак за балканска питања, међуверске односе, српску историју и историју СПЦ. Од 2000. године је сабрат московског Сретењског манастира, где је 2005. године и замонашен.
Велики је пријатељ Српске православне цркве и српског народа и уредник је српске верзије највећег руског православног сајта Православие.ру и аутор је неколико књига о српских светитељима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала